eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Intézkedési tervet vár a rendőrségtől a kormányfő - a nap legfontosabb hírei

Intézkedéscsomag kidolgozására kérte a rendőri vezetőket a miniszterelnök a romák elleni bűncselekmények ügyében, hogy az esetleges újabb támadásoktól megvédjenek minden olyan települést, ahol nagy számban élnek romák.

Szollár Domokos kormányszóvivő, miután a rendőrség vezetői tájékoztatták Bajnai Gordont a nyomozás állásáról, közölte: a kabinet minden segítséget megad a rendőrségnek. Az országos rendőr-főkapitány szerdán tájékoztatta a cigány szervezetek vezetőit a romák elleni bűncselekmény-sorozatról. Bencze József a kislétai nyomozással kapcsolatban azt mondta: az elsődleges fegyverszakértői vélemény szerint a hétfő hajnali gyilkosság helyszínén talált egyik lövedék olyan puskából származik, amelyet másik két, romák elleni bűncselekmény során is használtak. A rendőrség a nyomravezetőnek kitűzött 100 millió forinton felül felkínálja a vádalku, illetve a tanúvédelmi program nyújtotta lehetőségeket is. Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke azt mondta, hogy teljes körű tájékoztatást kaptak a nyomozás állásáról, amely véleménye szerint megnyugtatta a roma vezetőket.

Hatmillió vakcinát rendel a kormány

Döntött a kormány az új típusú influenza elleni vakcina beszerzéséről. Az egészségügyi miniszter közlése szerint összesen hatmillió vakcinát rendelnek, ebből a nemzetközi szervezetek útmutatásainak megfelelően a lakosság 40 százaléka oltható be. Székely Tamás a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: befejeződtek az oltóanyag előállításával összefüggésben a preklinikai vizsgálatok, és az Egészségügyi Tudományos Tanács feltehetően lehetőséget ad a gyártónak - az Omninvest Kft.-nek - a klinikai kísérletekre, ez után lehet kiadni a forgalomba hozatali engedélyt. Hangsúlyozta: rendelkezésre áll az oltásért kifizetendő 6,6 milliárd forint; a gyártás folyamatos lesz, így november végére érik el a hatmillió darabos mennyiséget. Közben a fideszes Pesti Imre felelőtlennek nevezte a kormányzat eljárását a járványra való felkészüléssel kapcsolatban. Szerinte a többi között nem megfelelő a gyógyszerkészletek jelenlegi mennyisége és minősége.

A költségvetés elfogadásáig nem távoznak a miniszterek

Ficsor Ádám kivételével a szocialista miniszterek a költségvetés elfogadásáig a helyükön maradnak, azután pedig azok mondanak le, akik a választási kampányban napi feladatot látnak el - közölte az MSZP elnöke. Lendvai Ildikó tájékoztatása szerint a párt országos választási bizottságában kialakították a munkamegosztást is, a testület kiegészítéséről a választmány dönt majd. Korábban a Népszava azt írta: elképzelhető, hogy a kormányzati ciklus végéig nem miniszter, hanem államtitkár felügyeli majd a polgári titkosszolgálatokat.

Minimális a júliusi az államháztartási hiány

Minimális mértékű hiánnyal zárt júliusban az államháztartás, lényegében egyensúlyi pozíciót sikerült elérni - közölte a pénzügyminiszter. Oszkó Péter tájékoztatása szerint az év hetedik hónapjában a helyi önkormányzatok nélküli államháztartási deficit 1,2 milliárd forint volt. Mind a központi költségvetésben, mind az elkülönített állami pénzalapoknál többlet keletkezett. Az államháztartás idei, helyi önkormányzatok nélküli hiánya július végén 815,8 milliárd forint volt. Erre az évre pénzforgalmi szemléletben 991,8 milliárd forint deficitet vár a tárca, ez a GDP 3,8 százalékának felel meg.

Katonai akció Afganisztánban, magyar részvétellel

Afganisztánban magyar katonák részvételével indított katonai akciót reggel a hadsereg és a rendőrség Baglán tartományában. Ezt az Új-Kína hírügynökség közölte. Abdul Ahad, a tartomány egyik magas rangú katonai vezetője a kínai hírügynökségnek elmondta: a Sólyom fedőnevű akció célja, hogy a közelgő választások előtt megtisztítsa a területet a tálibokat támogató erőktől és így biztosítsa a tartomány biztonságát. A magyar honvédelmi tárca azt közölte: a NATO-műveletek részleteivel kapcsolatban nincs hatásköre tájékoztatást adni, de hangsúlyozta: a magyar katonák folyamatosan végzik feladataikat, és jól vannak.

Mégis a Kincsem Parkban lesz a Madonna-koncert

Budapesten az eredetileg meghirdetett helyszínen, a Kincsem Parkban tartják meg az augusztus 22-ei Madonna-koncertet - közölte a szervező Live Nation Hungary. Korábban a Magyar Labdarúgó Szövetség tiltakozott amiatt, hogy a koncertet a Puskás Ferenc Stadionban rendezzék meg. A Kincsem Parkba megváltott jegyek az eredeti feltételek mellett változatlanul érvényesek.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×