eur:
390.69
usd:
364.12
bux:
68366.69
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Bajnai nem fog az önkormányzatok között fűnyíróelvszerűen kaszabolni

A jövő évi válságköltségvetés miatt az önkormányzatoknak is meg kell húzniuk a nadrágszíjat, de nem fognak köztük fűnyíróelvszerűen kaszabolni - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök kedden Debrecenben a Kósa Lajossal, a város fideszes polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A kormányfő előbb zárt ajtók mögött, a tervezettnél hosszabb ideig, több mint egy órát tárgyalt Kósa Lajossal, akivel - mint mondta - egyetértettek abban, hogy fel kell tárni a kiadáscsökkentés tartalékait, csökkenteni kell a bürokratikus terheket, s el kell vonni az önkormányzatoktól a felesleges feladatokat.

A kormány áttekinti ezeket a kérdéseket, és minden javaslatra nyitott - tette hozzá.

A városháza udvarán tartott tájékoztatón Kósa Lajos - utalva a Megyei Jogú Városok Szövetségének álláspontjára - kijelentette: a 120 milliárdos elvonás önmagában megrogyasztja az önkormányzatokat. Emlékeztetett a Botka László szegedi szocialista polgármesterrel közösen jegyzett 10 törvénymódosító indítványára, amelyeket ugyan "lesepert" az Országgyűlés, de ősszel újra áttekintik őket.

Bajnai Gordon elmondta azt is: a kormány minden erejével támogatja az európai neutronkutató központ debreceni pályázatát, a közösségi közlekedés átalakításában pedig figyelembe veszi a debreceni tapasztalatokat.

Utóbbi kapcsán Kósa Lajos megjegyezte: őszre javaslatot dolgoznak ki arra vonatkozóan, hogy önkormányzati-állami tulajdonú közös vállalatban működtessék a tömegközlekedést, ami úttörő modell lenne Magyarországon.

A Draskovics-ügyről a miniszterelnök azt mondta: sajnálatos, hogy létre tudott jönni egy terrorszervezet, de az jó, hogy sikerült felderíteni. Ez a lényeges kérdés, nem pedig az, honnan származik a robbantásos videofelvétel. Az ügyről egyébként részletes tájékoztatást kért - mondta.

A miniszterelnök látogatásakor erős rendőri jelenlét volt a debreceni Városháza környékén. Amikor a kormányfő megérkezett, illetve távozott, egy húsz fős csoport - többnyire idősebb asszonyok - Bajnai Gordont "hazaárulónak" és "gyilkosnak" nevezve tüntettek, s a libákat emlegetve utaltak az egykori Barnevál nevű cégre, amely akkor ment tönkre, amikor a Bajnai Gordon vezette Wallis-csoport tulajdonában volt.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×