eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ugrásszerűen nőtt a határsértők száma Békésben

Ugrásszerűen nőtt az illegális határátlépők és az embercsempészések száma Békés megyében - írta keddi számában a Békés Megyei Hírlap.

Míg tavaly 161 határsértést regisztráltak a Békés Megyei Rendőr-főkapitánysághoz tartozó 178,1 kilométer hosszúságú magyar-román határszakaszon, addig az idén, az első félévben már 215-öt. Hasonlóan növekvő tendenciát mutat az embercsempészet is, hiszen 2008-ban 13, ez évben pedig eddig már 29 eljárás indult ilyen ügyben.

A jellemzően iraki, iráni és afgán határsértők számának emelkedését a lap annak tulajdonítja, hogy újabban az embercsempészek a görögországi táborokból gyűjtik össze a menekülteket és navigálják őket nyugat felé. Görögországban ugyanis megteltek a befogadóállomások, a hatóságok elutasítják a menekültstátus iránt kérelmeket és visszaküldik az embereket a származásuk szerinti országba. Õk azonban nem haza utaznak, hanem Magyarországot érintve Nyugat-Európába igyekeznek eljutni.

A határrendészek a zöldhatáron hőkamerával, éjjellátóval, az átkelőhelyeken pedig szén-monoxid mérővel, ipari endoszkóppal, nagy teljesítményű lámpákkal kutatnak a határsértők után.

A gyulai határátkelőhelyen például tavaly 73 embert fogtak el, az idén már 137-et. A legutóbb néhány hete egy görög kamionból 37 afgán és egy iraki férfi került elő, akiket a magyar és román határrendészek közösen találtak meg.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×