INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Néhány 10 ezer forintból elkerülhető lett volna az aquaparki tragédia

Infostart / InfoRádió
Egy néhány tízezer forintos biztosító berendezéssel elkerülhető lett volna a gyermekéletet követelő Aquaworldben történt hétvégi baleset - mondta az Info Rádiónak az élménypark technikai berendezéseit jelenleg átvizsgáló ÉMI-TÜV SÜD Kft. ügyvezetője. Az élményparkban nem volt ilyen berendezés.

Néhány tízezer forintba kerül egy olyan biztonsági berendezés, amely letiltja egy gép működését, ha annak bármelyik része nem megfelelően van rögzítve - mondta az InfoRádióban az ÉMI-TÜV SÜD Kft. ügyvezetője.

Múlt héten az újpesti Aquaworldben meghalt egy kisfiú, mert a szörfmedence részét képező vízmozgató berendezés fedelén állt, amely elmozdult, így beesett a működő gépezetbe.

Madaras Gábor hozzátette: azokban a szakmákban, ahol komolyabb biztonságtechnikai követelmények vannak, a fedőlaprögzítést egy olyan készülékkel kombinálják, amely automatikusan letiltja a berendezés működését, ha a fedőlap rögzítése nem megfelelő.

Az Aquaworld tulajdonosai a tragédia után egy komplett biztonságtechnikai vizsgálatot rendeltek el, amely két részből áll majd: az elsőben mindazokat a berendezéseket vizsgálják át, amelyek nincsenek kapcsolatban a halálos kimenetelű balesettel, a másikban pedig a szörfszimulátort vizsgáltatják át.

Madaras Gábor szerint minden ilyen baleset elkerülhető lenne, ha alkalmaznák a szüksége biztonságtechnikai eszközöket.

Hanganyag: Szépvölgyi István


A címlapról ajánljuk