INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Mérnöknek ma nem a legjobbak mennek

Infostart / InfoRádió
A friss diplomások nem tudnak csapatban, vállalati munkarendben dolgozni; a mérnökök - mivel kevesen, és gyenge eredményekkel végzik el a képzést - sokszor alapvető matematikai készségek hiányában vannak - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár az InfoRádióban azt kifogásolta, hogy a szakmai szervezetek nem közlik egyértelműen az oktatáspolitikusokkal és a minisztérium munkatársaival, milyen képzettségű munkavállalókra lenne szükségük, így pedig nehezen lehet a piaci igényekhez igazítani a felsőoktatási képzés szerkezetét.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ugyanakkor arra mutatott rá: a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényei közötti összhang már évekkel ezelőtt megbomlott.

A gazdaság igényelte volna a természettudományos, műszaki szakembereket, ehelyett humán képzés erősödött - mondta Bihal Tamás.

Ha az elmúlt években volt is némi változás, ennek üteme sokkal lassabb, mint ahogy azt a foglalkoztatók elvárnák.

Bihal Tamás hozzátette: olyan programokra is szükség lenne, amely a diákok figyelmét a természettudományok és a mérnökképzések felé tereli, jelenleg kevesen jelentkeznek ide, ráadásul nem a legjobb képességű diákok választják ezeket a szakokat.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


A címlapról ajánljuk