INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Több száz tő marihuánát foglaltak le Budapesten - képek

InfoRádió / MTI
Újabb vietnami kábítószer-termesztőket fogott el a rendőrség a fővárosban; a megtalált és felszámolt marihuána-ültetvények száma 26-ra emelkedett, a rendőrség 22 vietnámi állampolgárral szemben folytat eljárást - tette közzé honlapján szerdán a rendőrség.

Július 15-én a rendőrök nyolc vietnámi állampolgárt - egy nőt és hét férfit - fogtak el két különböző fővárosi lakásban. Az elfogásokkal egy időben megtartott házkutatások során egy kőbányai lakásban lefoglaltak 25 kilogramm marihuánát, valamint a termesztéséhez szükséges tápoldatokat.

Egy angyalföldi lakásban további 5 kilogramm marihuánát, 1 kilogramm heroint, valamint 1 kilogramm amfetamint találtak a nyomozók. A házkutatás során előkerültek feljegyzések, mobiltelefonok, illetve több hamis okmány is, ezekkel igazolták korábban személyazonosságukat a vietnamiak.

Nem sokkal az elfogásokat követően a kábítószer bűnözés elleni szolgálat nyomozói állampolgári bejelentést kaptak, a bejelentésekben két valószínűsített ültetvény helyszínét jelölték meg. Az újpesti, illetve a XVIII. kerületi házakban újabb marihuána-ültetvényeket találtak, összességében körülbelül 400 tő marihuánát foglaltak le.

A most felszámolt ültetvények, illetve elfogott - azóta előzetes letartóztatásban lévő - vietnémiak ügyében a vizsgálat tovább folyik annak tisztázására, hogy a korábbi esetekhez kapcsolhatóak-e.

Egy tőről átlagosan 100 gramm marihuána szüretelhető, a gyanúsítottak ideális esetben a 24 ültetvényről hetente 240 kilogramm marihuánát értékesíthettek volna. Az ültetvények mellett a nyomozók két olyan raktárt is találtak, ahol további 8-10 ültetvény kialakítására elegendő berendezést, így szellőztetéshez és világításhoz szükséges eszközöket, valamint a termesztéshez nélkülözhetetlen földet és tápoldatot foglaltak le.

A rendőrök átvizsgáltak több olyan ingatlant is, amelyeket részben kábítószer raktározására tartottak fenn, részben pedig a vezetők és az ültetvényeken dolgozók lakhelyéül szolgáltak.

A raktárakban tartott házkutatások során a termesztéshez szükséges eszközök megvételét igazoló számlák mellett konkrét tervrajzokat is lefoglaltak - áll a közleményben.

A címlapról ajánljuk