eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Igent mondott az unió a Mercedes-gyár magyar támogatására

Az egyoldalú szerződésmódosítással összefüggő gondokról tárgyal pénteken a miniszterelnök a bankok vezetőivel. Engedélyezte az unió, hogy Magyarország támogatást adjon a kecskeméti Mercedes-gyár felépítéséhez. Megrongálódott a felbocsátáskor az Endeavour amerikai űrrepülőgép. A nap hírösszefoglalója.

Az egyoldalú szerződésmódosítással összefüggő jogi szabályozás alkalmazásáról tárgyal pénteken a miniszterelnök a bankok vezetőivel. A Pénzügyminisztérium közlése szerint a megbeszélésen a tárca vezetője is részt vesz. Szollár Domokos kormányszóvivő az InfoRádióban elmondta: megengedhetetlennek tartják, hogy a bankok még a pénzintézetek egyoldalú szerződésmódosításának korlátozásáról szóló törvény augusztus elsejei hatályba lépése előtt igyekeznek saját érdekeiknek megfelelően átalakítani a megállapodásokat. Hangsúlyozta: egyértelmű, átlátható és tisztességes feltételrendszert szeretnének létrehozni.

Engedélyezte az Európai Bizottság, hogy Magyarország 111 és fél millió euró támogatást nyújtson a Daimler kecskeméti autógyárának létesítéséhez. A testület szerint az intézkedés összhangban van a regionális támogatásokról szóló irányelvvel. A szakértők úgy ítélték meg, hogy a dél-alföldi városban létrehozandó üzem segíteni fogja a térség gazdaságát és 2500 munkahelyet teremt. Közben Michael Frieß, a Mercedes-Benz Hungary Kft. ügyvezetője, a gyárépítés projektvezetője elmondta: a gazdasági világválság ellenére a kecskeméti Mercedes-üzem építése az előre meghatározott terv szerint halad. A 800 millió eurós beruházással megvalósuló kecskeméti üzemben várhatóan 2012-ben indul be a gyártás.

2,1 százalékkal csökkentek a reálkeresetek az év első 5 hónapjában 2008 azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője. Eperjesi Erzsébet az InfoRádióban elmondta: a költségvetési ágazatban - jórészt a 13. havi juttatás kifizetési szabályainak változása miatt - 7,8 százalékos csökkenést regisztráltak január és május között, a versenyszférában a szellemi foglalkoztatásúak reálkeresete a tavalyi szint közelében maradt, a fizikai foglalkoztatásúaké ugyanakkor 2,1 százalékkal lett alacsonyabb.

Egymilliárd euróban határozták meg a készülő ötéves magyar eurokötvény-kibocsátás névértékét; a délután zárult jegyzés során a kibocsátást 1 milliárd 750 millió euróig jegyezték túl - közölték piaci források. A pénzügyi válság kirobbanása óta ez az első magyar devizakötvény kibocsátás.

Mintegy 2 százalékkal kevesebb úthasználati jogosultságot szereztek be a járművezetők az év első felében, mint egy évvel korábban - közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője. Winkler Virágh András az InfoRádióban emlékeztetett arra: az elmúlt öt évben nem volt példa arra, hogy csökkenjenek az eladások.

Felmentették a pécsi vagyonkezelő vezérigazgatóját. Varga Péter menesztését Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere kezdeményezte a rendkívüli közgyűlésen; a képviselők megszavazták az erről szóló előterjesztést. A Pécs Holding Zrt. vezérigazgatójától a nemrégiben kirobbant buszeladási botrány miatt rendkívüli felmondással vált meg a város. A kezdeményezést azonban nem mindenki támogatta, az ellenzéki szocialisták nemmel szavaztak. A megüresedett posztra pályázat útján keres új embert a pécsi városvezetés.

Előzetes letartóztatásba helyezte az úgynevezett Budaházy-csoport kedden őrizetbe vett három tagját a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Mindhárom gyanúsított esetében védőik fellebbezést nyújtottak be, a végzés így nem jogerős. A Központi Nyomozó Főügyészség kedden közölte, hogy újabb három embert, két férfit és egy nőt vettek őrizetbe terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény miatt; őket a többi között azzal gyanúsítják, hogy az SZDSZ-es Kóka János házára Molotov-koktélokat dobtak. A terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy Györgyöt június 17-én vették őrizetbe.

Ötven százalékkal több hívást kapnak a mentők a kánikulában, de haláleset, vagy súlyos megbetegedés a rendkívül meleg idő miatt nem történt. Németh Cecília, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese elmondta: egy átlagos napon 350 hívásuk van, ez most ötszáz körülire emelkedett. Közlése szerint többségében rosszullétekhez, szédülésekhez riasztják őket, de a koccanásos balesetek száma is több a hőség miatt.

Izlandon szűk többséggel jóváhagyta a parlament, hogy az ország kezdjen tárgyalásokat az Európai Unióhoz történő csatlakozásról. Izland eddig azért nem akart belépni, mert attól tartott, hogy elveszíti az ellenőrzést a gazdaság húzóágazatát kiszolgáló halállománya felett. A belépést a kabinet a pénzügyi válság okozta súlyos problémákkal indokolta. A csatlakozás legkorábban 2013-ban képzelhető el.

Megrongálódott a felbocsátáskor az Endeavour űrrepülőgép - közölte nem sokkal a start után az amerikai űrkutatási hivatal. A NASA tájékoztatása szerint az űrsikló külső üzemanyagtartályán elhelyezett kamera felvételén látszik, amint a szigetelőburok néhány megfagyott darabja nekicsapódik a járműnek. Azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora a kár.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×