INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Nem jogerősen hét év börtönre ítélték a miskolci exnyomozót

InfoRádió / MTI
Hét év börtönbüntetésre ítélte a vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, közokirat-hamisítással és egyéb bűncselekményekkel vádolt volt miskolci rendőrt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság; az ítélet nem jogerős - közölte a bíróság sajtószóvivője, Nyakó Zsuzsanna az MTI-vel pénteken.

A korábban a miskolci rendőrkapitányság állományában szolgáló kábítószer-nyomozóval szemben négy évvel ezelőtt indított eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal.

Az ügy a Központi Nyomozó Főügyészséget is megjárta, majd elfogultsági okok miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság tárgyalta az ügyet első fokon. A szabolcsi bíróság szóvivője, elnökhelyettese elmondta: a volt nyomozó, V. Viktor 2005. április 14-én hatáskörét túllépve foganatosított házkutatást, hajtott végre előállítást, ezzel "hivatali visszaélést és jogellenes fogvatartást valósított meg", négy hónappal korábban ugyancsak törvénytelenül állított elő egy embert.

Nyakó Zsuzsanna közölte azt is, hogy a rendőr lakásán 2005. június 7-én házkutatást tartottak, amelynek során lefoglaltak 22 géppisztoly- és pisztolytöltényt, amelyeket a rendőr engedély nélkül tartott.

Ezért a rendőrtisztet vesztegetés, befolyással üzérkedés, közokirat-hamisítás, hivatali visszaélés, jogellenes fogva tartás, lőszerrel visszaélés és hamis vád bűntettek miatt halmazati büntetésül 7 év börtönre, 5 év közügyektől eltiltásra és 300 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte július 1-jén a megyei bíróság.

A bíróság a rendőr hat társát is elítélte szintén vesztegetés, üzérkedés és hivatali visszaélés és személyi szabadság megsértése miatt. A másodrendű vádlottra visszaesőként nyolc év fegyházat és 3 millió forint pénzbüntetést, a negyedrendű, ügyvéd vádlottra pedig két év felfüggesztett börtönbüntetést, 2 év foglalkozástól való eltiltást, valamint 2 millió forint pénzbüntetést róttak. A többi vádlott összesen 6 év 4 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Nyakó Zsuzsanna kiemelte: a vádlottak ügyében meghozott ítélet rendelkező részét nyilvánosan hirdették ki, a részletes indoklás azonban államtitoknak minősül, szigorúan titkos minősítéssel.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, ellene a vádlottak és védőik enyhítésért jelentettek be fellebbezést, így az nem jogerős. A rendőr és társai ügyét várhatóan ősszel tárgyalja majd a Debreceni Ítélőtábla.

A címlapról ajánljuk