INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Államosították a harmadik legnagyobb venezuelai bankot

InfoRádió / MTI
Államosították Venezuelában az ország harmadik legnagyobb bankját, a Banco de Venezuelát.

Az intézkedést hónapokig tartó alkudozás előzte meg Hugo Chávez elnök megbízottjai és a tulajdonos spanyol Santander csoport között. A felek végül májusban jutottak egyezségre. A 1,05 milliárd dolláros vételár első, 630 millió dolláros részletét július 3-án, pénteken utalták át a spanyol bankcsoportnak, két további, 210-210 millió dolláros részlet pedig októberben és decemberben esedékes az AP amerikai hírügynökség hétvégi beszámolója szerint.

A Banco de Venezuela köztulajdonba vétele az állami bankrendszer erősítését szolgálja, nyilatkozott Ali Rodriguez pénzügyminiszter.

A dél-amerikai országban az utóbbi hónapokban a gazdaság szinte valamennyi területén eszközöltek államosításokat. Kulcsfontosságú cégeket vettek köztulajdonba egyebek között az exportbevételek 93 százalékát kitermelő olajipar, és a távközlés területén. Hugo Chávez nyilatkozatai szerint "egyetlen nagy, integrált konglomerátumot" létesítenek az állami tulajdonba vett társaságokból. A cél az importfüggőség enyhítése és a hazai ipar fejlesztése.

A címlapról ajánljuk