eur:
392.73
usd:
365.88
bux:
66626.48
2024. április 26. péntek Ervin

Ágh Attila szerint Németh Miklós ideális kormányfőjelölt lenne az MSZP számára

Októbernél tovább nem halogathatja az MSZP, hogy miniszterelnök-jelöltet válasszon a jövő tavaszi választásokra - hangsúlyozta Ágh Attila politológus. Hozzátette: a lehetséges jelöltről nehéz megmondani, hogy a várható választási kudarcot követően milyen esélyei vannak politikai pályájának folytatására.

A politikai elemző az InfoRádióban rámutatott: a lehetséges jelöltek fejében két forgatókönyv él, egyrészt tartanak attól, hogy most, az MSZP támogatottságának folyamatos romlása idején megválasztott kormányfőjelölt egy kamikazepolitikus, akit a többiek feláldoznak, és akinek a biztosra vehető választási vereség után kettétörik a politikai karrierje.

Másrészt az is elképzelhető, hogy bár a párt élére álló ember nem fog nyerni a választásokon, de mégis javítja az MSZP pozícióit, megerősíti annak váltópárt szerepét, azaz a kormányra kerülőkkel szembeni valódi alternatívaként állítja be. Aki képes lesz erre, az hosszú időre beágyazza magát a szocialisták vezetésébe - hangsúlyozta Ágh Attila.

Az elemző ugyanakkor hangsúlyozta: a lehetséges jelöltek nem tudják pontosan eldönteni, mi vár rájuk. Hozzátette: a szocialistáknak meggondolandó lenne, hogy a rendszerváltás miniszterelnökét, Németh Miklóst kérjék fel erre a feladatra. Õ ugyanis meg tudna nyerni olyan támogatókat, például a falvak vagy a közepes méretű városok lakóit, akiket eddig nem nagyon tudott elérni az MSZP.

Kommunikációs vereség

Ágh Attila úgy véli: az MSZP kommunikációs szempontból szenvedett vereséget az elmúlt években, hiszen például az egy főre eső jövedelem szintje nem indokolja azt a pesszimizmust, ami az országot jellemzi.

Az egyetemi tanár szerint jól látszik, hogy Bajnai Gordon, a korábban függetlenségét hangsúlyozó kormányfő egyre inkább baloldaldali értékek, elvek mentén politizál.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×