INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Ágh Attila szerint Németh Miklós ideális kormányfőjelölt lenne az MSZP számára

Infostart / InfoRádió
Októbernél tovább nem halogathatja az MSZP, hogy miniszterelnök-jelöltet válasszon a jövő tavaszi választásokra - hangsúlyozta Ágh Attila politológus. Hozzátette: a lehetséges jelöltről nehéz megmondani, hogy a várható választási kudarcot követően milyen esélyei vannak politikai pályájának folytatására.

A politikai elemző az InfoRádióban rámutatott: a lehetséges jelöltek fejében két forgatókönyv él, egyrészt tartanak attól, hogy most, az MSZP támogatottságának folyamatos romlása idején megválasztott kormányfőjelölt egy kamikazepolitikus, akit a többiek feláldoznak, és akinek a biztosra vehető választási vereség után kettétörik a politikai karrierje.

Másrészt az is elképzelhető, hogy bár a párt élére álló ember nem fog nyerni a választásokon, de mégis javítja az MSZP pozícióit, megerősíti annak váltópárt szerepét, azaz a kormányra kerülőkkel szembeni valódi alternatívaként állítja be. Aki képes lesz erre, az hosszú időre beágyazza magát a szocialisták vezetésébe - hangsúlyozta Ágh Attila.

Az elemző ugyanakkor hangsúlyozta: a lehetséges jelöltek nem tudják pontosan eldönteni, mi vár rájuk. Hozzátette: a szocialistáknak meggondolandó lenne, hogy a rendszerváltás miniszterelnökét, Németh Miklóst kérjék fel erre a feladatra. Õ ugyanis meg tudna nyerni olyan támogatókat, például a falvak vagy a közepes méretű városok lakóit, akiket eddig nem nagyon tudott elérni az MSZP.

Kommunikációs vereség

Ágh Attila úgy véli: az MSZP kommunikációs szempontból szenvedett vereséget az elmúlt években, hiszen például az egy főre eső jövedelem szintje nem indokolja azt a pesszimizmust, ami az országot jellemzi.

Az egyetemi tanár szerint jól látszik, hogy Bajnai Gordon, a korábban függetlenségét hangsúlyozó kormányfő egyre inkább baloldaldali értékek, elvek mentén politizál.

Hanganyag: Exterde Tibor

Kapcsolódó hang

Ágh Attila 1.
 


Ágh Attila 2.
 


A címlapról ajánljuk