eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Számolja ki, kell-e ingatlanadót fizetnie!

Jövő évtől adót kell fizetni a nagyértékű lakás, hajó, repülő és személyautó után, a parlament ugyanis hétfőn elfogadta vagyonadóról szóló törvényjavaslatot. A legújabb kalkulátorral kiszámíthatja, kell-e ezt az adót fizetnie, és ha igen, mennyit.

Az eloszto.hu-n érhető el az az ingatlanadó kalkulátor, amellyel az új részletszabályokat is figyelembe véve lehet kiszámolni, hogy kell-e adót fizetni a nagyértékű lakás után. Az inforadio.hu néhány példán keresztül a gyakorlatban is kipróbálta, milyen ingatlan után mennyi adót kell fizetni.

Egy XII. kerületi, többlakásos épületben lévő, 80 négyzetméteres, három szobás, felújított, garázzsal rendelkező lakást 43,66 millió forintra becsült a rendszer, így ez után 152 810 forint adót kell befizetni. Ha emellett van egy 120 négyzetméteres balatoni üdülőnk is, akkor további 48 775 forintot kell adózni.

Majdnem 350 ezer forintot kell fizetni akkor, ha egy Pest megyei városban egy 200 négyzetméteres, a közelmúltban épült, garázzsal és úszómedencével is rendelkező ház van a birtokunkban.

Az adómentes határon belülre, 15 millió forintra becsülte a kalkulátor azt az 50 négyzetméteres, VIII. kerületi, tégla építésű, 1-2 szobás lakást, amely 30 évnél régebben épült. Akkor sem kell ingatlanadót fizetni, ha például egy győri, 70 négyzetméteres, duplakomfortos lakás, valamint egy ugyanekkora alapterületű, hiányos közművesítettségű üdülő is a birtokunkban van.

A számított érték az alapterület és a törvény mellékletében megadott négyzetméter árakkal felszorzott összeg, míg a forgalmi érték az, amely eladás esetén "árként általában elérhető". Budapesten a többlakásos házban legdrágább a XII. kerület 450 ezer, azt követi az I. és a II. kerület 400 ezer forint négyzetméterenkénti szorzóval. Ez azt jelenti, hogy a XII. kerületben már adóköteles lesz egy 67 négyzetméteres lakás is, míg például a XXI. kerületben - ahol 200 ezer forint a négyzetméterenkénti szorzó - 150 négyzetméter alapterület felett kell adózni.

Korrekciós szorzók

Az értéket befolyásolja, hogy az ingatlan lakóépületben van-e vagy üdülő, hányadik emeleten van, mekkora, hol helyezkedik el, mikor épült és mikor lett felújítva, mennyire közművesített és komfortos, van-e garázs és úszómedence. Ezekre a tényezőkre a rendszer különböző szorzókat állapít meg: ha tégla a ház fala, akkor 1 a korrekciós szorzó, de panelnél 0,9, ha 10 évnél fiatalabb a lakás, akkor 1,15-tel kell felszorozni a számított értéket, míg ha 10 éven belül újították fel, akkor 1,1 a korrekciós szorzó szám.

A törvény értelmében adómentes lesz a tulajdonos által lakott, 30 millió forintnál nem drágább, és egy második, legfeljebb 15 millió forintot érő lakás. Az ingatlanadó háromkulcsos lesz: 0-30 millió forintig 0,25 százalék, 30-50 millió forint között 0,35 százalék. 50 millió forint felett 0,5 százalék. Bevallást akkor kell tenni - az szja bevallással együtt - ha a lakás számított értéke eléri a 30, illetve a 15 millió forintot, de fizetni a forgalmi érték alapján kell. A sokadik ingatlan már az első forinttól adózik.

Az adóból mindig le lehet vonni azt az összeget, amelyet a helyi önkormányzat szabott ki ugyanarra az ingatlanra, adóként. Így több balatoni településen nem fognak fizetni vagyonadót az üdülőtulajdonosok, mivel a helyi ingatlanadó több mint az új adó.

A nyugdíjasnak és a munkanélkülinek adófelfüggesztés jár, de a meg nem fizetett adó miatt az állam jelzálogot terhel a lakásra.

Hajó és repülő után is kell fizetni

A 25 négyzetméternél nagyobb vitorlafelületű hajó adója minden négyzetméternyi vitorla után a gyártást követő első 10 évben 2 ezer forint, majd folyamatosan csökken. A motoros hajóknál 50 kW motorteljesítménytől indul az adó, akkor az első 5 évben kilowattonként 300 forintot kell fizetni, majd a hajó öregedésével itt is csökken a taksa.

A motoros légi járműveknél a felszálló tömeg minden 100 kilogrammja után 8 ezer forint az adó az első öt évben. A hajó adómentes, ha sportegyesület tulajdonában van, vagy mentésre használják, és a repülő után sem kell fizetni, ha sportegyesület a tulajdonosa.

A nagy teljesítményű személygépkocsik adóztatása 125 kilowattnál kezdődik. A 125 és 175 kilowatt közötti motorteljesítményű kocsiknál a normál autóadó kétszeresét, 175 és 200 kilowatt között a két és félszeresét, afelett pedig a háromszorosát kell fizetni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×