INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Navracsics: A Jobbik az MSZP problémája

Infostart / InfoRádió
A Fidesz nem számít a közeljövőben előrehozott választásra - mondta a Navracsics Tibor a Magyar Rádióban. A frakcióvezető szerint az új MÁV-vezért, aki képviselőjelölt volt a Fidesz uniós listáján, kizárólag a programja minősíti, de a vasút magánkézbe adását a párt biztosan elutasítja. A politikus úgy látja, nem szocialista városőrség, hanem erős rendőrség kell, a Jobbik pedig az MSZP problémája, mert a radikális pártot elsősorban a kiábrándult szocialista szimpatizánsok erősítik.

Az elmúlt félév egyetlen pozitívuma Gyurcsány Ferenc lemondása volt, utána viszont rögtön előre hozott választásnak kellett volna jönnie - mondta Navracsics Tibor az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: Bajnai Gordon időben és tematikailag is szűkített spektrumban kormányoz, hiszen csak áprilisig vállalta a munkát, és csak a válságkezelést tartja feladatának, miközben már rég készülni kellene arra az időszakra is, amikor a világgazdaság újra elkezd húzni. Egyéves kormányzásban nem lehet gondolkodni, hiszen a most meghozott intézkedések végrehajtása már a következő kormányon múlik, bármilyen összetételű is lesz, ez pedig kiszámíthatatlanná tesz mindenféle tervezést.

Ha áprilisban előre hozott választások jöttek volna, mára az országnak lenne egy olyan kormánya, amely tiszta politikai és mindenekelőtt társadalmi támogatást tud maga mögött, és négy évvel számolhat. Technikailag ez a kormány is kihúzhatja ugyan 2010 tavaszáig, de kérdés, van-e értelme - tette hozzá Navracsics Tibor, aki úgy látja, a választás, a választási kampány Bajnai Gordon véleményével szemben nem valamiféle apokalipszis, szükség van arra, hogy a politikai erők ütköztethessék érveiket, elmondhassák, hogyan irányítanák az országot. A Fidesz ugyanakkor most nem lát olyan körülményt, ami miatt előre hozott választások jöhetnének, rendkívüli parlamenti ülésről nem tudnak, így a kérdés legkorábban szeptemberben kerülhet elő a parlamentben. Navracsics egyébként nem tud arról, hogy formálódik-e a Fidesz árnyékkormánya, de mind mondta, nem is dolga ezzel foglalkozni. Hall ugyan emberekről, akik már miniszteri címekkel sétálnak, köztük vannak komikusan és komolyan hangzó nevek is, de ebbe nem akar beleszólni.

A vasútnak állami kézben kell maradnia

A MÁV új elnökéről, aki képviselőjelölt volt a Fidesz uniós listáján, Navracsics Tibor azt mondta, Almási Miklóssal kiváló a viszonyuk, becsülik őt, de sikere csak attól függ, milyen konkrét intézkedéseket hoz. Azt, hogy az új vezető a vasúttársaságot tovább vigye a privatizáció irányába, biztosan nem tudják elfogadni, a világ ugyanis éppen az ellenkező irányba, a visszaállamosítás irányába mozdul, és a MÁV-nak itthon is állami tulajdonban kell maradni. Dávid Ibolyának azt a megjegyzését, hogy Almási kinevezése az MSZP és a Fidesz háttéralkujának eredménye lenne, Navracsics úgy kommentálta, hogy az elnök asszony vicces kedvében volt, és valamilyen jó kis politikai tréfát akart elsütni.

Nem szocialista városőrség, hanem erős rendőrség kell

A Fidesz elutasítja a szocialisták által létrehozni tervezett, a Magyar Gárdára gyanúsan emlékeztető városőrséget - mondta Navracsics Tibor. A párt szerint a közbiztonságot csak a rendőrség átalakítása erősítheti meg, amihez pénz kell, most ugyanis nincs elég rendőr, kevés a körzeti megbízott, hiányzik a stabil anyagi háttér, így a hangulat is rossz, ilyen körülmények között pedig nem várható el a lelkesedés sem. A frakcióvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy testület átlagéletkora nagyon alacsony - Veszprém megyében például 31 év - mert a tapasztalt rendőrök korán nyugdíjba mennek, vagy más munkát találnak.

A Jobbik az MSZP problémája

A Jobbik erősödéséről Navracsics Tibor azt mondta, ez elsősorban az MSZP problémája, mert az elemzések alapján egyértelmű, hogy döntően a kiábrándult MSZP-szimpatizánsok szavaztak át a radikális pártra, annak pedig nem tulajdonít különösebb jelentőséget, hogy a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz-szavazók másodlagos pártválasztása a Jobbikra vonatkozik és viszont.

A címlapról ajánljuk