eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Gólyaszámlálás Magyarországon

Gólyákat számolnak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai: minden egyes gólyafészek adatait szívesen várják a szakemberek.

A felmérés során le kell jegyezni a fészek címét, tartóaljzatát, az építés évét, a fészek lakottságát és a fiókák számát. Gólyafelmérőlapokat az MME címén lehet igényelni, vagy az MME honlapjáról lehet letölteni, ezek igény szerint fénymásolhatók. Ha a felmérőlap által meghatározott kérdéseket követi a madárszámláló, elegendő a www.golya.mme.hu címen található online adatbázisba feltölteni az adatokat.

A vizsgálat elsősorban a fészkek összeírását takarja, amihez hozzátartozik a benne lakók megszámolása is. A "leltározás" kiterjed a fészekanyag nélküli üres tartókosarakra, a lakatlan fészkekre és a lakott fészekre is. A számlálás időszaka a fiókák kirepülése előtti néhány hét, július első fele, így a fészkekben álldogáló utódok is számba vehetők. Erős szélben a fiókák lelapulhatnak, ezért a szeles idő nem kedvez a pontos számolásnak. A fészekbe általában nem lehet belelátni, ezért jobb akár 50-100 méterre is elmenni tőle és távcsővel megszámolni a fiókákat.

A gólyaállomány szemmel látható csökkenése már évtizedekkel ezelőtt feltűnt az ornitológusoknak, pontos adatok azonban nem álltak a szakemberek rendelkezésére. A kisebb-nagyobb területeken végzett felmérések igazolták a csökkenő tendenciát, amely többek között a táplálkozó- és fészekrakóhelyek eltűnése, a terjedő villamosvezetékeken bekövetkező balesetek, és a telelőterületek kedvezőtlen időjárási viszonyai miatt következett be - közölte az egyesület szerdán az MTI-vel.

Az első nemzetközi gólyaszámlálás 1934-ben volt. Ennek hatására 1941-ben Magyarországon a Madártani Intézet szervezte meg az első országos akciót, az információ feldolgozását Homonnay Nándor végezte el. A felmérésben igen jelentős szerepet játszottak később a postások, akik 1958 és 1989 között a megfigyelések közel felét küldték be. 1974 óta a Madártani Egyesület fokozatosan vette át a koordinációt, bekapcsolódtak a számlálásba a nemzeti park igazgatóságok munkatársai is. Az utóbbi években az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) Monitoring Központ gyűjti a megfigyeléseket internetes adatbázisa segítségével.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×