eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Települési őrségeket állítana fel az MSZP - lapszemle

Települési őrségek szervezését látná jónak, és megváltoztatná a bűncselekmények áldozatainak kártalanítási folyamatát az MSZP. A terveket a július 4-i kongresszus elé terjesztik, hogy majd felkérjék a Bajnai-kormányt azok megvalósítására - írja a Népszabadság.

Az MSZP elképzelései szerint települési őrségeket kell szervezni, melyeknek tagjai munkaviszonyban látnák el feladataikat - írt a lap. Hozzáfűzték: ezek közé tartozna a jegyző segítése, egészen odáig terjedően, hogy a 20 ezer forintnál kisebb értékű szabálysértések ügyében nyomozhatnának.

A Népszabadság szerint új elképzeléseket fogalmaztak meg a szocialisták politikusai arra is, ha nem sikerült megelőzni a bűncselekményt és ez anyagi kárt okozott. Jelenleg a biztosító ilyenkor megvárja a rendőrségi eljárás végét, s ennek ismeretében fizet. A Népszabadság szerint a brit modellt átvéve a szocialisták azt javasolják, hogy például egy lakásbetörés után legkésőbb tíz nappal a biztosító köteles legyen fizetni, majd az elkövetőn hajtsa be az így keletkezett költségeket.

A Magyar Nemzetben arról olvashatnak, hogy egyes hitel- és lízingcégek sok bajba jutott embert becsapva, megváltóként tüntetik fel magukat. Hol az apró betűs részt hallgatják el, hol önhatalmúlag módosítanak a feltételeken, jóhiszemű családok százait megfosztva hajlékuktól. A Vékony családnak hivatalos értesítés nélkül három napot adtak, hogy elhagyja otthonát. A család 2006-ban kötött lízingszerződést egy céggel, de mivel 3-4 hónapig nem tudtak dolgozni, késtek a visszafizetések. Bár a késedelemről értesítették a céget, és igyekeztek pótolni minden elmaradást, közben a törlesztőrészletek jelentősen megemelkedtek.

Az Indexen a vagyonadó fizetéséről olvashatnak részletesen, és a többi között olyan kérdésekre kaphatnak választ, hogy ha a lakás tulajdonjogát megosztom például házastársammal, akkor elkerülhető-e az adófizetés, vagy ha a gyermek nevére vesznek egy lakást, akkor megúszható-e a vagyonadó fizetése.

A vagyonadót a lakóingatlanok után kell leróni. Ebbe beletartozik nemcsak a családi ház és a lakás, hanem az üdülő is, sőt a lakóingatlanhoz tartozó telek is. Egy üres telek után, bármennyit is ér, nem kell vagyonadót fizetni. A törvénynek van még egy vitatott pontja. Egy 29 999 999 forintos lakás után nem kell majd vagyonadót fizetni. De ha csak egyetlen forinttal is drágább lenne az adott ingatlan, akkor már adózni kell. Tehát egy 29 999 999 forintos lakásra egyetlen fillér vagyonadót sem kell fizetni, egy egy forinttal értékesebb lakásért viszont hetvenezer forintot. Éppen ez az a pont, amelynél felvetődhet, hogy nem sérti-e a szabályozás a vagyonarányos közteherviselés alkotmányos elvét.

A Napi Gazdaságban arról olvashatnak, hogy az eddigi lakástámogatási rendszer megszüntetésétől három év alatt 173 milliárdos megtakarítást remél a kormányzat. A lépés a projektfinanszírozást is érinti, lakásfejlesztők szerint az új feltételek mellett már nem vállalható a projektek indítása. Már akad olyan beruházó, amely lakással fizetné ki alvállalkozóit. A régi szisztéma utolsó hetei nem hoztak vásárlási rohamot, a jövő januárig kivárók pedig akár több százezer forintot spórolhatnak.

A Világgazdaság arról ír, hogy a törvénymódosítás szerint július 1-jétől 18 százalékra csökken ugyan az eddigi 20 százalékról a szálláshely-szolgáltatás áfája, ám egyelőre teljes a bizonytalanság az iparágban. A köztársasági elnök egyelőre nem hirdette ugyanis ki a változtatást, emiatt a hotelesek nem tudják, hogy milyen kulcsot kell mától alkalmazniuk. A kedvezményes adókulcsnak amúgy örülnek a hotelüzemeltetők, mivel a válság okozta forgalomesés alaposan megtépázta a hazai szállodaipart. Hozzáfűzték: az érintettek arra hívták fel a figyelmet, hogy a szálláshely-szolgáltatás az ágazat bevételének csak 50-55 százalékát adja, a fennmaradó - például vendéglátásból származó - bevételt a 25 százalékos áfakulcs szerint kell elszámolni.

A Portfolio.hu-n az 1930-as és a jelenlegi gazdasági válság összehasonlításáról lehet olvasni. A The Boston Consulting Group legfrissebb tanulmányában a hét évtizeddel korábbi válsággal hasonlítja össze a jelenlegi helyzetet, és a vállalatok akkori teljesítményéből következtetve próbál meg útmutatást adni ahhoz, hogy hogyan lehet egy cég sikeres a jelenlegi recesszióban. A tanulmány készítőinek legfontosabb kérdése, hogy mit tanulhatnak a mai vállalatok az 1930-as válságból? Elsősorban azt, hogy nem elég csak költségeket csökkenteni, hanem gyorsan, határozottan kell azokat véghezvinni, és az alaptevékenységet megerősíteni. Fent kell tartani az egészséges mérleget és a jó készpénzállományt, továbbá a bevételeket stabilan kell tartani, a lakossági fogyasztás nem minden iparágban azonos mértékben hanyatlik, a lakosság fenntartja a fogyasztását az alapvető cikkek és néhány megfizethető luxuscikkek (cigaretta, csokoládé) tekintetében. A kormányzatok például egyre nagyobb szerepet játszanak a fogyasztásban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×