eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tölgyessy Péter kádári alkut lát az adócsomag mögött

Tölgyessy Péter szerint a parlament elé kerülő adóváltozások nem adócsökkentést, hanem "kádári alkuk" szülte radikális adóátrendezést jelentenek. Az alkotmányjogász az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, az MSZP-ben a jövő évi költségvetés elfogadásáig nem várható tisztújítás, utána viszont már nincs értelme az előre hozott választásoknak, ám a szocialisták ezzel a kockázatosabb utat választották, végképp elveszíthetik ugyanis a hitelességüket.

A fogyasztási és jövedéki adókkal, valamint a kedvezmények egy részének visszaterelésével a költségvetésbe a kormány egyenlege várhatóan nullszaldós marad, lesznek háztartások, amelyek sokat nyernek, de lesznek, amelyek nagyon sokat veszítenek - értékelte a parlament elé kerülő adóváltozásokat Tölgyessy Péter a Magyar Rádióban. A nyugdíjasok, az inaktívak és a minimálbér körül adózók biztosan rosszul járnak majd, és az alacsonyabb jövedelműek is jóval több áfát, jövedéki adót fizetnek majd arányaiban, mint a közepes és magas jövedelműek, akiknek az egyenlegük pozitív lesz.

Alapjaiban változik meg az adófilozófia

A mostani változásokkal alapjaiban változik majd meg az adófilozófia - hívta fel a figyelmet Tölgyessy Péter. Megdöbbentőnek tartja, hogy a magyar nyilvánosság mennyire nem értette meg, milyen mértékű jövedelemátcsoportosításról van szó. Lényegében megszűnik a progresszivitás, és nem azok fizetnek majd többet, akiknek többjük van. Lehet ugyan az az alapelv, hogy az járjon jobban, aki rendben fizeti az adóját, szólhatnak amellett is érvek, hogy ha ők sikeresek, azzal mindenki jól jár, ám a mostani változások Tölgyessy szerint tovább mélyíthetik a társadalmi különbségeket, és nagyon magas lesz az áfa, aminek az lehet a következménye, hogy sok esetben célszerűbb lesz majd külföldön elkölteni a pénzt, és tovább erősödhet a feketegazdaság.

Egyre több a kádári alku

A tervekhez képest ugyanakkor nagyon sok dolog nem oldódott meg, a kedvezményeket jóval kevésbé vették vissza, sőt a meleg étkezési jegyeknél például még ki is terjesztette, hiszen a végső javaslat az eddig 12 ezer forintról 18 ezer forintig emeli az adómentesség határát. Nem szűnt meg a minimálbér adómentessége sem, így továbbra is sokan kényszerülnek majd ebbe a körbe, és bár enyhült, az alkotmányossági kérdéseket felvető vagyonadó is megmaradt egy luxusadószerű büntetésnek. Tölgyessy arra is felhívja a figyelmet, hogy miközben a meglévő adókból jövő bevétel biztosan csökkenni fog, nem tudni, hogy ami a helyébe jön (áfa, ingatlanadó), elég lesz-e, így viszont nagyon nehéz lesz költségvetést készíteni.

A Bajnai-kormány indulása nagyon jelentős volt, mert olyan dolgokhoz nyúlt, amelyekhez hét-nyolc éve senki sem mert, pedig elkerülhetetlen lett volna, de ahogy múlik az idő, egyre kevesebb az elszánás, a rendszer egyre jobban hasonlít a húsz évvel ezelőttihez, és egyre több a kádári alku - értékelte Tölgyessy. Szerinte ilyen alku szülte meg a távfűtés ötszázalékos áfáját, az ingatlanadót is, és ez emelhette be a Kóka János-féle egykulcsos adórendszer javaslatát is, miközben ahhoz semmiféle fedezet nincs.

Marad a fiatal arcokkal kiegészült MSZP-vezetés

Az MSZP mögött egy óriási választási vereség van, a magból, a törzsközönségből távoztak ugyanis emberek, ilyenkor pedig nagyon nehéz kormányozni - mondta Tölgyessy. Szerinte a párt előtt most két út áll, vagy rögtön belevág a tisztújításba, és előre hozott választások jönnek, vagy a ciklus végéig próbálja húzni az időt. Mára látszik, hogy a párt az utóbbit választotta, nem igazán keres megoldást, a fiatalok és az idősek kiegyeztek, így egyelőre nem lesz tisztújítás. Személyi változások legfeljebb a költségvetés elfogadása után lehetnek, ami a leggyorsabb ügymenettel sem történhet meg november előtt, utána viszont már nem lesz értelme az előre hozott választásoknak - mondja Tölgyessy.

Ezzel a stratégiával viszont a szocialisták nagyon kockázatos játékba fogtak, egyre nagyobb ugyanis az esélye annak, hogy a következő parlamentben nem az MSZP lesz a hiteles párt, nem az MSZP lesz a Fidesz ellenzéke. Az alkotmányjogász arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az MSZP fiataljai mintha összeálltak volna, és önálló akaratot fogalmaznak meg, de nem formálnak meg semmiféle társadalomjobbító küldetést, történetük inkább a karrierépítést választották, így viszont a párton belül nem is látszik kihívó.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×