eur:
400.84
usd:
368.04
bux:
0
2024. október 15. kedd Teréz

Már novemberben megszavazhatják a költségvetést

Már novemberben elfogadhatja az Országgyűlés a jövő évi költségvetést, legalábbis erre utalnak a miniszterelnök szavai, aki a Magyar Televízió Az este című műsorában azt mondta: az a cél, hogy minél előbb legyen büdzsé. Bajnai Gordon nem zárta ki, hogy a költségvetés elfogadása után ki kell írni a választásokat.

A miniszterelnök szerint a jövő évi költségvetés fogja kőbe vésni az április óta hozott válságkezelő intézkedéseket. Bajnai Gordon a Magyar Televízió Az este című műsorában azt mondta, minél előbb el kell fogadni a 2010-es büdzsét.

Elmondta azt is: novemberre elkészülhet a büdzsé, amelyet normál esetben decemberben szokott elfogadni az Országgyűlés. A kormány azonban idén gyorsítana a folyamaton, mert az ország érdeke az, hogy minél előbb meglegyen az elfogadott költségvetés - mondta.

Több vezető szocialista politikus felvetette, hogy a költségvetés elfogadása után kezdeményezni kell az előrehozott választások kiírását. És bár az MSZP elnöke ezt nem támogatja, Bajnai Gordon miniszterelnök az interjúban nem vetette ezt el egyértelműen. Azt mondta, hogy ő nem ahhoz ragaszkodik, hogy kitöltse a vállalt egy évet, hanem, hogy végig tudja vinni a válságkezelő programot. Kérdés, hogy a jövő évi költségvetéssel ez befejezettnek tekinthető-e. Bajnai Gordon szerint a 2010-ben sem lesz választási büdzsé, sőt, továbbra is a kiadácsökkentés a cél.

"Én azt látom, hogy azokat a legfájdalmasabb lépéseket, amelyek közvetlenül érintették a magyar polgárokat személyükben, azoknak a döntő többségét és a legfájdalmasabbjait meghoztuk már. De a költségvetés még mindig nem lesz móka és kacagás." Hozzátette: még mindig szükség van további kiadáscsökkentő intézkedésekre. Ennek kapcsán említette az országos közigazgatást vagy a közlekedést, a MÁV-ot és a volántársaságokat. Hangsúlyozta: ezek a rendszerek ma nagyon-nagyon bőkezűek, sokszor pazarlóan működnek.

A jövő heti parlamenti zárószavazásokkal kapcsolatban Bajnai Gordon elmondta: arra számít, hogy a legtöbb válságkezelő intézkedésre rábólinthat az országgyűlés. Ezek közé sorolta például a vagyonadót, amiből - mint mondta - nem enged, hiszen az a válságkezelés egyik központi eleme.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Mi várható ma a tőzsdéken?

Mi várható ma a tőzsdéken?

Tegnap Amerikában történelmi csúcsokat láthattunk a tőzsdén, a Dow Jones és az S&P 500 részvényindexek mellett az Nvidia részvényei is történelmi csúcsra emelkedtek, melynek hatására emelkednek a chipgyártók ma reggel Ázsiában, ahol az emelkedést a japán Nikkei vezeti. Európában is jó hangulatban indulhat majd a kereskedés. Gazdasági események szempontjából a reggeli magyar építőipari adatokra, illetve az uniós ipari adatokra lesz érdemes figyelnünk ma, délután pedig az USA-ban a költségvetési egyenleg publikálása hozhat mozgást a piacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×