eur:
400.84
usd:
368.04
bux:
0
2024. október 15. kedd Teréz

Századvég-Forsense: Az SZDSZ eltűnt a politikai porondról

Eltűnt a politikai palettáról az SZDSZ - állapította meg a Századvég-Forsense a június 7-ei európai parlamenti választást követően felvett kutatásában. A Fidesz támogatottsága továbbra is kiugró, az MSZP és a Jobbik pedig 10 százalék körüli szavazóbázissal rendelkezik. A Lehet Más a Politika már megközelíti az MDF táborát.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Jobbik 10 százalékon áll, amely valamivel alacsonyabb a június 7-ei európai parlamenti választáson elért eredményhez képest - derül ki a Századvég és a Forsense közös közvélemény-kutatásából.

A Forsense ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak nyilatkozva azzal magyarázta a Jobbik támogatottságának csökkenését, hogy a korábbi felmérésekhez képest megnőtt a szavazói aktivitás: a májusi 41 százalékról 48 százalékra növelte a biztosan szavazó, pártot választók arányát.

Ez azonban csak az EP-választás eredményéhez képest csökkené, de az intézet egy hónappal ezelőtti pártpreferencia-mérését figyelembe véve emelkedés.

Tóth Zsolt elmondta azt is: az MSZP a június 7-ei választás óta nem veszített pozíciójából, ami azt jelenti, hogy még mindig rendkívül alacsony, 11 százalék körüli a támogatottsága.

Az SZDSZ egyértelműen a parlamenti küszöb alatt van, vagyis eltűnt a politikai porondról - fogalmazott az ügyvezető. Az összes megkérdezett 0,5, a biztosan szavazó pártot választók 1 százaléka szavazna a pártra. Tóth Zsolt hozzátette, az egy mandátumhoz jutott MDF-nél más a helyzet: már az EP-választás előtt is a bejutási küszöb környékén volt, a mostani mérések szerint pedig még mindig 4 százalékon áll a párt.

Az LMP az elmúlt egy-két hónap nyerte: az, hogy június 7-én többen szavaztak a pártra, mint az SZDSZ-re, hatással volt a szavazóira, és a biztos szavazó pártválasztók körében az MDF-hez hasonlóan 4 százalékon áll.

Enyhén javult a Bajnai-kormány megítélése

A Századvég-Forsense kutatására június közepén az összes megkérdezett 68 százaléka mondta, hogy biztosan elmenne szavazni egy most vasárnap megrendezésre kerülő országgyűlési választáson, ami 7 százalékos emelkedést jelent az EP-választások előtti eredményekhez képest.

A kormány megítéléséről is kérdezték a kutatásban résztvevőket. A válaszok szerint a Bajnai-kormány megítélése nem változott jelentősen az elmúlt hónapokhoz képest, és enyhe javulás mellett a válaszolók 60 százaléka továbbra is negatívan vélekedik a kabinet teljesítményéről. Az ellenzék megítélése javult, az EP-választások előtt a kérdezettek 33, azt követően már 43 százaléka értékelte pozitívan a tevékenységét.

A megkérdezettek 49 százaléka gondolta úgy, hogy az EP-választások eredményének hatására még idén előrehozott országgyűlési választásokat kellene kiírni, ezzel szemben 39 százalékuk úgy vélekedett, hogy a jelenlegi kormánynak kell hatalmon maradnia 2010 tavaszáig.

A Századvég-Forsense június 8. és 17. között végezte közvélemény-kutatását 1.001 fős reprezentatív mintán.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Mi várható ma a tőzsdéken?

Mi várható ma a tőzsdéken?

Tegnap Amerikában történelmi csúcsokat láthattunk a tőzsdén, a Dow Jones és az S&P 500 részvényindexek mellett az Nvidia részvényei is történelmi csúcsra emelkedtek, melynek hatására emelkednek a chipgyártók ma reggel Ázsiában, ahol az emelkedést a japán Nikkei vezeti. Európában is jó hangulatban indulhat majd a kereskedés. Gazdasági események szempontjából a reggeli magyar építőipari adatokra, illetve az uniós ipari adatokra lesz érdemes figyelnünk ma, délután pedig az USA-ban a költségvetési egyenleg publikálása hozhat mozgást a piacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×