eur:
400.13
usd:
367.59
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Huszonöt százalék lesz a béren kívüli juttatások adókulcsa - a nap hírösszefoglalója

Huszonöt százalék lesz a béren kívüli juttatások adókulcsa. Leghamarabb az év végén kaphatnak anyagi segítséget az államtól az aszály sújtotta területek gazdái. Õrizetbe vették a 2002-es hídfoglalásáról ismertté vált Budaházy Györgyöt.

Huszonöt százalék lesz a béren kívüli juttatások adókulcsa, emellett megszűnik a 400 ezer forintos összeghatár a cafeteria esetében - döntött a kormány. Szollár Domokos kormányszóvivő közölte: a kabinet arról határozott, hogy a béren kívüli juttatások közül a kedvezményes kulcs alá tartozzon a helyi közlekedési bérlet, az üdülési csekk, a melegétkezési-jegy, az önkéntes pénztári befizetés, valamint az iskolakezdési támogatás. Hozzátette: a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás várhatóan július elején, a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs alá kerül. Közben a távirati iroda úgy értesült, hogy a kormány elfogadta az új lakástámogatási rendszert. A hírügynökség úgy tudja: a tervek szerint október 1-jén hatályba lépő szabályozás a települések nagyságát és a családok létszámát is figyelembe veszi.

Leghamarabb az év végén kaphatnak anyagi segítséget az államtól az aszály sújtotta területek gazdái - jelentette be a földművelésügyi miniszter. Gráf József az InfoRádióban elmondta: már felbecsülték a károkat, de a pontos összeget egyelőre nem hozhatja nyilvánosságra, mert azzal befolyásolná a piacot. A miniszter közölte: a termés betakarítása után a hozamot összevetik az előző 3 év átlagával, és az alapján állapítják meg a károk mértékét. Hozzátette: a legnagyobb aszály a Tiszántúlon volt, de rossz a helyzet a Duna-Tisza közén is, ahol elsősorban a déli bácskai területeken nagy a szárazság.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a házak építésére vonatkozó szerződések állománya 19 százalékkal, az egyéb építményeké 40,7 százalékkal nőtt az út- és vasútfejlesztésre, a helyi és távolsági vezetékek építésére aláírt szerződések után - mondta a kormányszóvivő. Szollár Domokos jónak nevezte a tendenciát, és úgy vélte: a növekedésben közrejátszottak a válságkezelő kormány építőipart segítő intézkedései. A Fidesz ezzel szemben úgy véli, hogy a KSH jelentésében ismertetett 8,4 százalékos építőipari volumencsökkenés és a lakásépítés visszaesése az ágazat súlyos problémáit mutatja. Mádi László, az ellenzéki párt Otthonteremtési Műhelyének elnöke szerint a kormány intézkedései csak fokozzák az építőipar válságát.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint nem lehet üzemeltetni a kórházakat az egészségügyi tárca által bejelentett finanszírozási összegekkel. Éger István az InfoRádióban azt mondta: a 70 százalék feletti teljesítmények kifizetésére megállapított 71 ezer forint messze alulmúlja a várakozásokat. Hozzátette: azt is nehezményezik, hogy a tárca a változtatások előtt nem tárgyalt a szakmai szervezetekkel. -A szocialista Scvarcz Tibor szerint nem igaz, hogy a kórházak kevesebb pénzt kaptak az új finanszírozási rendszerben. Az MSZP egészségpolitikusa az InfoRádióban elmondta: az áprilisi tapasztalatok szerint 1,8 milliárd forinttal nagyobb összeget kaptak az intézmények, mint egy évvel korábban.

200 millió eurós hitelt nyújt a dél-magyarországi stratégiai gáztározó építésének finanszírozására a Molnak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. A londoni központú szervezet tájékoztatása szerint a nyolc évre szóló hitelt a Szőreg-1 mező föld alatti tározóvá alakításának befejezéséhez lehet felhasználni. A várhatóan 2010 januárjára elkészülő stratégiai földgáztározó létesítmény - a 20 millió köbméteres napi csúcskapacitás kihasználása mellett is - legalább 45 napi folyamatos gázellátást tesz lehetővé Magyarországon.

Õrizetbe vették a 2002-es hídfoglalásáról ismertté vált Budaházy Györgyöt a főváros 13. kerületében - erősítette meg az InfoRádió értesülését Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Ügyészség szóvivője. Az InfoRádió úgy tudja: a férfi ellen terrorcselekmény előkészülete, valamint - felbujtóként - több rendbeli emberölés előkészülete a gyanú. Budaházy György lakásán házkutatást tartottak.

Jogerősen 1 év, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Mikroszkóp Színpad igazgatóját a Fővárosi Ítélőtábla. Sas Józsefet tavaly márciusban első fokon a Fejér Megyei Bíróság mondta ki bűnösnek adócsalás vádjában, az ítélőtábla gyakorlatilag változatlanul hagyta a döntést. Horváth Csaba, Budapest várospolitikai főpolgármester-helyettese az InfoRádiónak azt mondta: amint kézhez kapják a jogerős ítéletet, megszüntetik Sas József munkaviszonyát, és pályázatot írnak ki a posztra.

A Nemzetközi Vöröskereszt jelentése szerint világszerte folytatódott az időjárással összefüggő katasztrófák számának emelkedése. A New Yorkban közzétett tájékoztatás szerint tavaly természeti katasztrófák következtében 235 736 ember halt meg. A legtöbb áldozatot két ázsiai esemény követelte: a Nargis trópusi ciklon Mianmarban 138 ezer, a szecsuáni földrengés pedig több mint 87 ezer ember halálát okozta.

Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×