eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szili Katalin és Mécs Imre megemlékezése

Szili Katalin szerint az ötvenhatos vértanúk napja nem csupán az emlékezésé, hanem sokkal inkább a halálon diadalmaskodó élet, az elpusztíthatatlan igazság és az emberi méltóság napja. Az Országgyűlés elnöke erről a Mécs Imrével közösen tartott parlamenti megemlékezésen beszélt kedden.

 Ötvenegy esztendővel ezelőtt, ezen a napon, Nagy Imre, az 1956-os forradalom mártír miniszterelnöke és társai mellett az igazságot is el akarták örökre hallgattatni - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az '56-os mártírok emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen az Országház Kongresszusi termében.

"Ez a nap azoknak akik itt vannak, családtagoknak, barátoknak, az egykori küzdelmekben társaknak, mindazoknak, akik ezt az örökséget a szabadság, a nemzeti függetlenség és a morális példamutatás örökségét magukénak vallják, nem csupán az emlékezés napja. Sokkal inkább a halálon diadalmaskodó élet, az elpusztíthatatlan igazság és az emberi méltóság napja, és így együtt a legnagyobb közösség, a nemzet megújulásáé is." 0 mondta.

Mécs Imre országgyűlési képviselő a megemlékezésen úgy fogalmazott: "A történészek dolga, hogy objektíven elemezzék a dolgokat, míg nekünk a szubjektív emlékezés a feladatunk, ami elkopik, ha nem beszélünk róla."

"Meg merték tenni? Magyarország abszolút legitím miniszterelnökét kivégezték? Aki háromszorosan volt legitim. Legitim volt a nép előtt, ami a legfontosabb, legitim volt az akkori törvények, a népköztársaság törvényei szerint és legitim volt az összes szabályok szerint, és ő volt a miniszterelnök, mert nem mondott le, akkor sem amikor a szovjet hordák rátörtek az országra." - fogalmazott.

A megemlékezést követően a Parlament Nagy Imre termében elhelyezték az egykori miniszterelnök utolsó kormánya tagjainak és az 1957-58-ban vele együtt perbe fogott sorstársainak arcképét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×