eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nagy Imre-évforduló: megemlékezések a fővárosban

Nagy Imre néhai miniszterelnök a Vértanúk terén lévő szobrának megkoszorúzásával kezdődtek el Budapesten a megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira kedden, Nagy Imre és társai újratemetésének 20. évfordulóján.

Virágot helyezett el Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke kedd reggel az Új Köztemetőben, a 301-es parcellában az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnöke, Nagy Imre kivégzésének és újratemetésének évfordulóján. A házelnök a forradalom mártírhalált halt áldozatai előtt rótta le kegyeletét.

Nagy Imre néhai miniszterelnök a Vértanúk terén lévő szobránál elsőként Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Szili Katalin házelnök és Pálffy Ilona, az Alkotmánybíróság főtitkára helyezte el a közjogi méltóságok közös koszorúját.

Õket Nagy Imre családjának és barátainak képviselői, a politikusról elnevezett alapítvány és társaság, valamint az 56-os szervezetek követték. Végül a többi vendég, a kormány több tagja, valamint a szocialista és szabad demokrata politikusok helyezték el a megemlékezés virágait.

A megemlékezések a Hősök terén, az Ismeretlen katona sírjának megkoszorúzásával folytatódtak. A történelmi zászlók bevonulása után az emlékműnél elhelyezték koszorújukat a közjogi méltóságok, Nagy Imre családja és barátai, a róla elnevezett alapítvány és társaság, valamint az 56-os szervezetek képviselői.

A lezárt Hősök terére - ahogyan reggel a Vértanúk terére is - csak a meghívottak és a sajtó előzetesen regisztrált munkatársai mehettek be a koszorúzás idejére.

Nagy Imre kivégzésének évfordulóján, 1989. június 16-án temették újra az 1956-os miniszterelnököt és mártírtársait. Nagy Imre, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál és Szilágyi József koporsóját a Hősök terén, a Műcsarnok lépcsőjén ravatalozták fel.

A gyászszertartáson Vásárhelyi Miklós a család, Mécs Imre és Zimányi Tibor a harcostársak, Király Béla az emigráció, Orbán Viktor pedig az ifjúság nevében mondott beszédet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×