eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Háromezer külföldi szeretne nálunk tanulni

Több mint ötven évvel ezelőtt érettségiztek, és csak most tanulnának tovább: hetvenéves az idei három legidősebb felvételiző. További érdekesség, hogy volt olyan diák, aki 43 helyet jelölt meg a felsőoktatási jelentkezéskor - derül ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ legújabb összegzéséből.

A központ honlapján közzétett elemzés szerint az idei felvételizők közül a legtöbben 1990-ben születtek, s az összes jelentkező átlagéletkora 23 év. A 2009-es év három legidősebb felvételizője az idén tölti be a 70. életévét: közülük két jelentkező 1957-ben, a harmadik pedig 1966-ban tette le az érettségi vizsgát. A két, 52 éve érettségizett felvételiző közül az egyik a műszaki mesterképzésbe szeretne bekapcsolódni, míg a másik a kommunikáció és médiatudomány alapszak mellett döntött. Negyvenhárom éve vizsgázott kortársuk a villamosmérnök alapszakra jelentkezett. A születési évükön túl az is közös bennük, hogy mindhárman a levelező munkarendet választották az elsőhelyes jelentkezésükben.

Az idei felvételizők átlagosan 3-4 (pontosan 3,35) intézménybe jelentkeztek. Legtöbbjük - az összes jelentkező mintegy 40 százaléka - 3 helyet jelölt meg. A "csúcsot" az a továbbtanulni vágyó tartja, aki 43 jelentkezést adott be. Alig marad el mögötte az a három felvételiző, aki 42, 41, illetve 39 intézményt jelölt meg. Húsznál több jelentkezéssel összesen mintegy hatvanan büszkélkedhetnek - ők csaknem mindannyian fiatalok, egy-két kivétellel 1989 és 1991 között születtek.

Körülbelül háromezer külföldi adta be az idén felvételi kérelmét magyar felsőoktatási intézménybe. A legtöbben hagyományosan a környező országok állampolgárai, nagy számban határon túl élő magyarok. A külföldiek egyharmada Szlovákiából, mintegy 25 százalékuk Romániából, 10-15 százalékuk pedig Ukrajnából, illetve Szerbiából pályázik - igaz, sokan közülük már magyarországi lakcímmel (is) rendelkeznek.

Az európai országok közül a fentieken kívül a Németországból jelentkezők száma emelkedik ki, innen mintegy ötven, Horvátországból, Oroszországból és Lengyelországból pedig körülbelül húsz-harminc diák döntött úgy, hogy Magyarországon tanul tovább.

A jelentkezők között összesen 63 külföldi ország állampolgárai szerepelnek, köztük az európai országokból érkezők mellett ázsiai (elsősorban kínai, vietnami, mongol és afgán), afrikai (nigériai, egyiptomi, líbiai, namíbiai, ugandai, szomáliai), latin-amerikai (brazil, argentin, chilei, kolumbiai, mexikói) és egyesült államokbeli fiatalok.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×