eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bölcsődehiány: az óvodai nulladik évfolyam a megoldás?

Magyarországon jelenleg 32 ezer gyermek jár bölcsődébe, holott csak 25 ezer férőhely van. Sok helyen a törvény által engedélyezettnél több gyermeket vesznek fel az intézmények, amelyek vezetői most nem tudják, mi lesz, ha a gyes időtartama csökken, és az anyák hamarabb állnak munkába. Azt a kormány is látja, hogy szükség van a bővítésre, sőt, szóvivője szerint erre már meg is vannak a programok.

Idén várhatóan kétszeres lesz a túljelentkezés a bölcsődékbe - mondta az InfoRádióban a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke. A probléma tehát már most is jelentős, ezt pedig csak tetézi, ha a gyes már csak a gyermek kétéves koráig jár.

A legnagyobb probléma az ország azon részein van, ahol akad munka, így az anyák hamarabb térnek vissza dolgozni, például a fővárosban - mutatott rá Acsainé Végvári Katalin. A kistelepüléseken más gond van: sok helyen már régen felszámolták a bölcsődéket a fenntartási gondok miatt, azaz nem a befogadóképességgel van a probléma, hanem azzal, hogy egyáltalán nincs hova vinni a gyermeket. Az ország 561 bölcsődéjéből 220 nagyvárosban van.

Marad a magánbölcsőde

Sok szülő ezért magánintézménybe kénytelen járatni gyermekét, ahova az előrelátók pedig egy évvel a kezdés előtt íratják be gyermeküket. Ezt teszik sokan Gödöllőni is. Az 1-es számú bölcsődébe 82 gyermeket hoznának a szülők szeptemberben, ám csak 58-at tudnak fogadni. Közülük 15-öt érkezését már egy éve jelezték a szüleik.

Kovács Józsefné, az intézmény vezetője elmondta: a törvény legfeljebb 120 százalékos kihasználtság mellett engedélyezi a működést, ennek ellenére jelenleg is 125 százalékos kapacitással dolgoznak. Az év közben érkezők miatt - akiket általában szociális okokból kötelező felvenni - valószínűleg jövőre ennyire túlterheltek lesznek.

Bár Biatorbágy már majdnem két éve város, bölcsődéje még sincs. A településnek még saját telke sincs, ahová bölcsődét építhetne. Palovics Lajos polgármester szerint nagyjából 60 gyermeknek kellene elhelyezést biztosítani. Az önkormányzat jelenleg egy iskola építését készíti elő, valamint az óvodát bővítené, ezek is együttesen milliárdos kiadást jelentenek.

Vannak tervek

Hogy mi lesz akkor, ha kétévesek lesznek azok a gyermekek, akiket már érint az új gyes-szabály? A kormányszóvivő szerint addigra, azaz 2012-re 16 ezer új bölcsődei férőhelyet hoz létre az állam országosan, ennek tervei már meg is vannak.

Idén és jövőre 7,8 milliárd forintos, zömében európai uniós támogatásból bővítik a már meglévő intézményeket, ezzel mintegy 7500-8000 új helyet alakítanak ki.

A vonatkozó jogszabályok módosításával a kormány lehetővé tenné, hogy egy csoportba a jövőben ne 10, hanem 12 gyermek járhasson, ezzel további 1500 hely keletkezik - mutatott rá Szollár Domokos. Emellett ösztönöznék a családi napközik, gyermekfelügyeletek létrehozását is.

A szóvivő elmondta azt is: ahol nincs bölcsőde, ott az óvodákban hoznának létre úgynevezett nulladik évfolyamot. Ez 5000 férőhelyet jelentene.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×