eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az MSZP Baka András újbóli jelölését kéri az államfőtől

Az MSZP-frakció nyílt levélben kéri Sólyom László köztársasági elnököt, jelölje újra Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének - mondta Mesterházy Attila frakcióvezető. Az MSZP-frakció Baka Andrást pedig arra kéri, hogy vállalja a jelöltséget - ismertette a dokumentum tartalmát a politikus. Nem született még döntés a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelöléséről - reagált a felvetésre Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője.

Mesterházy Attila szerint azt remélik, hogy a levélben megfogalmazottakhoz csatlakozik a többi frakció is. A politikus közölte, a képviselőcsoport továbbra is támogatja Baka Andrást, és a maguk részéről garantálják is a jelöltről szóló következő szavazás eredményességét.

A levélben írtakról szólva elmondta, a köztársasági elnöki intézményhez és a parlamentarizmushoz méltatlan eredmény született a hétfői, a Legfelsőbb Bíróság elnökéről tartott titkos szavazáson. Mint mondta, az MSZP-frakció osztja az államfő véleményét, mely szerint az eredménytelen szavazással a magyar parlament súlyos csapást mért a magyar igazságszolgáltatásra és a jogállamiságra.

A frakcióvezető szerint ezt a csorbát kiküszöbölendő kérik Sólyom Lászlót, hogy jelölje újra Baka Andrást.

Mesterházy Attila emlékeztetett arra, a szavazás előtt minden parlamenti frakció azt ígérte, támogatja a jelölt megválasztását. Hozzátette: a szocialista frakció hosszú vita után rendelt el a jelöltet támogató kötelező szavazást, amely alól egyetlen képviselő sem kért felmentést. Elmondta, azért támogatták a jelölt megválasztását, mert támogatható programot hirdetett meg, egyéves magyarországi bírói gyakorlatot szerzett, és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is támogatta.

Kitért arra, hétfőn délelőtt az MSZP kezdeményezte, hogy térjenek el a házszabálytól, és titkos helyett nyílt szavazáson, nyomógombbal döntsenek a jelöltről. Ezt akkor a másik három frakció nem támogatta - jegyezte meg. Hozzátette: kezdeményezésükkel meg akarták előzni a kialakult helyzetet, mivel olyan hírek láttak napvilágot, amelyek arra utaltak, hogy a Fidesz-frakció másképpen fog szavazni, mint ahogy bejelentette.

Arra kérdésre, honnan értesültek arról, hogy a Fidesz nemmel fog szavazni, Mesterházy Attila elmondta, több sajtóorgánumban is megjelentek olyan hírek, amelyek azzal vádoltak Sólyom Lászlót, hogy alkut kötött a szocialista frakcióval. Hozzátette: ez irreális feltételezés, hiszen a szocialista frakció nemtetszését már korábban is az váltotta ki, hogy az államfő nem egyeztetett a jelöltről, és ehhez a gyakorlathoz Sólyom László továbbra is tartotta magát.

A frakcióvezető közölte, "folyosói pletykák" is utaltak arra, hogy a Fidesznek nem áll érdekében Baka András megválasztása, mivel abban bíznak, hogy egy új összetételű parlamentben egy számukra kedvezőbb jelöltet tudnak megválasztani, adott esetben nem a jelenlegi köztársasági elnökkel.

Hétfőn ismét nem választotta meg az Országgyűlés Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének, annak ellenére, hogy a két nagy frakció támogatásáról biztosította a jelöltet. Az eredménytelen titkos szavazás után a Fidesz és az MSZP egymást vádolta hazugsággal, a köztársasági elnök pedig azt mondta: meg kell gondolni, mi értelme van újra jelölni főbírót egy ilyen parlamentnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×