eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Újabb két évig Orbán Viktor a Fidesz elnöke - a nap hírei

Ismét Orbán Viktort választották a Fidesz elnökének. Július 4-ére hívták össze az SZDSZ küldöttgyűlését. Leghamarabb szerdán indulhat el az Endeavour amerikai űrrepülőgép. A nap legfontosabb hírei június 13-án.

Újabb két évre a Fidesz elnökévé választották Orbán Viktort a párt kongresszusán. A tanácskozáson megerősítették tisztségében a 4 alelnököt, Pelczné Gáll Ildikót, Kósa Lajost, Pokorni Zoltánt és Varga Mihályt is. Orbán Viktor újjáválasztása után úgy fogalmazott: történelmi lehetőséget jelent az európai parlamenti választások eredménye, mert úgy tűnik, hogy a Fidesz és a KDNP politikai kényszerkoalíció nélkül kormányozhatja majd az országot. A küldötteknek a tanácskozás elején bemutatták Orbán Viktor programját. Ebben a volt kormányfő a többi között azt írja, hogy a Fidesz a Kárpát-medencei magyarok határokon átívelő újraegyesítésének pártja, és olyan modern európai néppárt, amely képes kivezetni Magyarországot a válsághelyzetből. A kongresszus megerősítette a szocialistáknak címzett követeléseket is. Ezek az előre hozott választások mielőbbi kiírása mellett arról szólnak, hogy függesszék fel a privatizációs eljárásokat, vonják vissza az ingatlanadó bevezetéséről, a közigazgatás, az oktatás átszervezéséről szóló javaslatot, és a külföldi hitelekből ne támogassanak bankokat.

Július 4-ére hívta össze az SZDSZ küldöttgyűlését az országos tanács - jelentette be a liberális párt elnöke. Fodor Gábor elmondta: lemondott tisztségéről, így a tanácskozáson az ügyvivők mellett új elnököt is választanak. Megerősítette, hogy nem kíván indulni a posztért. Az országos tanács elutasította Vámos József javaslatát, hogy Kóka János mondjon le frakcióvezetői beosztásáról, és jelöljön mást a posztra. Tegnap a liberálisok budapesti választmánya is sürgette, hogy a pártbeli tisztújítás mellett új frakcióvezetőt is válasszanak a parlamenti képviselőcsoport élére. A testület az elnöki és a frakcióvezetői posztra is Kuncze Gábor volt pártelnököt javasolta.

Nem tekintik különösebb veszélynek az európai államfők, hogy a szélsőséges pártok a korábbinál sikeresebben szerepeltek a múlt heti európai parlamenti választásokon - közölte a magyar köztársasági elnök az Arraiolos-csoport államfőinek nápolyi találkozója után. Sólyom László emlékeztetett arra: a szélsőségesek egyrészt mindössze nyolccal növelték európai parlamenti képviselői helyeik számát, másrészt a tapasztalat az, hogy ezek a politikai erők képtelenek együttműködni egymással. Az országcsoport első találkozója 2003-ban, a portugáliai Arraiolos-ban volt, innen kapta elnevezését.

Nemzetközi Adalbert-díjjal tüntették ki Göncz Árpádot, a Magyar Köztársaság volt elnökét. A német Adalbert Alapítvány által adományozott elismerést az alapszabályzatnak megfelelően a cseh államfő, Václav Klaus adta át Prágában. A díjat Európa érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért ítélték oda Göncz Árpádnak, aki egészségi állapota miatt nem vett részt az ünnepségen. Az elismerést lánya Göncz Kinga vette át.Iránban hivatalosan is bejelentették, hogy az eddigi államfő, Mahmúd Ahmadinezsád nyerte a pénteki elnökválasztást. Kihívója vitatja ezt, és hívei Teheránban összecsaptak a rendfenntartó erőkkel. A központi adatok alapján a hivatalban lévő államfő a szavazatok 62,6 százalékát szerezte meg, legfőbb riválisa, Mir Hoszein Muszavi 33,75 százalékot kapott.

Leghamarabb szerdán lehet újra megkísérelni az Endeavour űrrepülőgép indítását - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, miután műszaki probléma miatt meghiúsult a felbocsátás. Az eredetileg közép-európai idő szerint szombat kora délutánra tervezett start elhalasztásának oka - a NASA egyik szóvivője szerint - az volt, hogy a külső üzemanyagtartályból a feltöltés befejezésekor szivárogni kezdett a hidrogén. Az Endeavourrel 7 űrhajós, 6 amerikai férfi és egy kanadai nő utazik a nemzetközi űrállomásra.

Londonban a hagyományos katonai pompával ünnepelték meg a 83 éves II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapját. Az uralkodó férjével, a 88 éves Fülöp herceggel az oldalán az idén is magyar lovak húzta hintóban hajtatott végig a Buckingham-palota és az Admiralitás között húzódó Mall sugárúton a Királyi Lovas Testőrség laktanyájához. A színpompás rendezvényt mindig egy júniusi szombaton tartják, jóllehet az uralkodó születésnapja április 21-én van.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×