eur:
389.54
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A kormány célja, hogy ne érje meg evázni és ekhózni

Bruttósítás, vagyonadó, emelkedő társasági adó, gépjárműadó, egészségügyi hozzájárulás és eva, csökkenő személyi jövedelemadó és adóköteles cafeteria juttatások - csak néhány elem a jövő évi adóátalakításból.

Ma kezdődött a 2010-es adótörvények általános vitája az Országgyűlésben, amelynek expozéjában a pénzügyi tárca államtitkára elmondta: a vezérelv a foglalkoztatottság növelése, Magyarország 57 százalékos foglalkoztatottsági rátája ugyanis jócskán elmarad a 66 százalékos európai uniós átlagtól.

Katona Tamás elmondta, 2010-ben 17, illetve 32 százalékra csökken a személyi jövedelemadó két kulcsa, a felső kulcs sávhatára viszont 5 millió forintra emelkedik, így szerinte a lakosság 90 százaléka a 17 százalékos kulcsba tartozik majd.

A kormány bruttósítja az szja adóalapját, abba belekerül a munkáltatói járulék és ez EHO is. Az adójóváírás mértéke a bruttó bér legfeljebb 17 százaléka lehet. Megszűnik a vállalkozók 4 százalékos különadója, és a tételes EHO is.

Emelkedik viszont jövőre a társasági adó, 16-ról 19 százalékra. Mindezzel együtt két évtizede nem látott munkára rakódó járulékcsökkentést hajt végre a kormány - mondta Katona Tamás.

32 százalékos személyi jövedelemadó sújtja 2010-től az eddig adómentesen adott klasszikus cafeteria juttatásokat, így a helyi bérletet, az üdülési csekket és a meleg-étkezési utalványt, ezt azonban a munkáltatóknak kell fizetniük. A kormány azonban úgy számol, hogy ugyanúgy adni fogják a foglalkoztatók ezeket az utalványokat.

Adómentes marad viszont minden - szociális alapon adott - természetbeni juttatás. 25-ről 30 százalékra emelkedik az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva mértéke is. Ezzel és az EKHO-val az a célja a kabinetnek, hogy legkésőbb 2011-re olyan helyzetet teremtsen, hogy már ne érje meg ezt a speciális adózást választani.

A kormány emellett több ponton is szigorítja a külföldi offshore cégekben felhalmozott vagyonok adóztatását, ennek egyik pontja a már keletkezett vagyonokat is megadóztatná.

Jövőre bevezeti a kormány a vagyonadót is, ami a 30 millió forintos forgalmi értékhatár feletti ingatlanokra, emellett a magáncélú vízi és légi járművekre, valamint a 125 KW teljesítmény fölötti gépjárművekre vonatkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×