eur:
390.95
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Molnár Csaba: "Magyarország az EU-ban a legjobban teljesítők között"

Molnár Csaba szerint a Bajnai-kormány 50 napos válságkezelő programjának köszönhetően visszatérni látszik a bizalom Magyarország iránt.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter erről csütörtökön Kaposváron, a 67-es főút továbbfejlesztését bejelentő sajtótájékoztatón beszélt.

Az ország költségvetése egyensúlyi pályán van, a 3,9 százalékos hiánycéllal az Európai Unió 27 tagállamai közül "a legeslegjobbak, az első egyharmad közé tartozik" - mondta szocialista politikus, ezzel támasztva alá, azt az állítását, hogy "Magyarország iránt a bizalom visszatérni látszik".

"Nem én mondom ezt, az Európai Bizottság hivatalos felmérése mondja ezt" - tette hozzá a miniszter.

Hangsúlyozta: Magyarországon költségvetési egyensúly van, vagyis "egyensúly tekintetében nem sereghajtók, ahogy ezt divatos szóval az ellenzék mondja, hanem élenjárók vagyunk a 27 tagú Európai Unióban". Mindemellett stabilizálódott a forint, és az ország kockázati kamata - amit az államadósság finanszírozása után kell fizetnünk - márciushoz képest a felére csökkent - tette hozzá Molnár Csaba.

Az Európai Bizottság statisztikájára hivatkozva a miniszter arról számolt be, hogy Magyarország néhány dologban a 27 tagú Európai Unióban a legeslegjobb, néhány dologban pedig a három legjobb között van. Példaként említette, hogy a 2007-2013-as fejlesztési időszakra vonatkozóan Magyarország írta ki a legelső pályázatot, Magyarország nyújtotta be Brüsszelnek a legtöbb nagy projektet.

A gyakorlati kifizetések tekintetében is Magyarország a legelső az Európai Unóban a 2007-2008-as, már zárt adatok szerint, valamint egy, a napokban megjelent nemzetközi elemzés szerint a forrásfelhasználás tekintetében is Magyarország a legelső a 12 újonnan csatlakozott ország közül.

Molnár Csaba közölte: azért tartotta fontosnak mindezt elmondani, mert "folyamatosan olyan sanda tényállításokkal találkozunk, hogy Magyarország lemarad, sereghajtó, az utolsó között van". Ezzel szemben az igazság az, hogy Magyarország az Európai Unióban "a legeslegjobban teljesítők közé tartozik" - jelentette ki a Miniszterelnöki Hivatal vezető miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×