eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magyarország átadta a francia hatóságoknak Belenykaját

Ma hajnalban Magyarország kiadta Franciaországnak Irina Belenykaját - tájékoztatta az InfoRádiót a nő ügyvédje. Fridman Róbert emlékeztetett: az orosz anyát, akit a magyar-ukrán határon találtak meg a hatóságok, azzal gyanúsítják, hogy erőszakkal vitte el kislányát gyermeke francia származású apjától.

A nőt szerda reggel 4 órakor adták át a franciáknak és állítólag a 7 óra 10 perces repülőjárattal el is indult Franciaországba - közölte az ügyvéd. Ha az asszony megérkezik, elszállítják a francia legfőbb ügyész képviselőjéhez, akinél adatokat egyeztetnek, majd az átadását kérő ügyészhez, aki dönt a kényszerintézkedésről.

A Fővárosi Bíróság május 6-án döntött úgy, hogy nincs törvényi akadálya az anya átadásának, de a döntés ellen Irina Belenykaja ügyvédje fellebbezett. A táblabíróság május 19-én azonban helybenhagyta a korábbi döntést.

Belenykaját áprilisban fogták el Magyarországon, azzal gyanúsítják, hogy erőszakkal elvitte kislányát, Élise-t a gyermek apjától Franciaországban.

A francia-orosz házaspár viszonyának megromlása után 2007-ben a francia hatóságok - az ottani joggyakorlatnak megfelelően - az apának ítélték a gyermeket. Az anya ekkor Élise-t az apa engedélye nélkül Oroszországba vitte, az egyik elfogatóparancsot emiatt adták ki ellene. Az orosz hatóságok - az orosz jog értelmében - Belenykajának ítélték a kislányt.

Az apa tavaly szeptemberben a lányt elvette a dadájától és visszavitte Franciaországba. A nő ellen a második elfogatóparancsot azért adták ki, mert a francia hatóságok szerint március 20-án a dél-franciaországi Arles-ben két ismeretlennel erőszakkal elvette a gyereket a férfitől, és visszaindult vele Oroszországba. Tiszabecsnél tartóztatták fel őket.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×