eur:
389.57
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bajnai: a válságkezelés mindenkitől áldozatot kíván

Bajnai Gordon szerint a válságkezelés mindenkitől áldozatot kíván, a miniszterelnök ennek megértésére és megértetésére kérte az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjait. Oszkó Péter pénzügyminiszter arról beszélt, hogy az llamháztartás egyensúlyának megőrzését és a gazdasági növekedést kell szolgálnia és segítenie az adórendszer változtatásának.

A kormány válságkezelő programja védekező és építkező jellegű - jelentette ki a miniszterelnök az OÉT pénteki plenáris ülésén.

Védekező a program abban az értelemben, amennyiben munkahelyek és családok százezreit, valamint kisvállalkozások tízezreit kívánja megmenteni a válságtól, és építkező azért, hogy a válságkezelés után Magyarország ismét tartósan felzárkózó és növekedési pályára kerüljön - tette hozzá a kormányfő.

Szavai szerint a kormány programjának négy fő eleme a rövid távú válságkezelés, az egyensúlyteremtés, a növekedés alapjainak lerakása, valamint a nemzetközi finanszírozói bizalom és a belső, egymás közötti bizalom helyreállítása.

Hozzátette: a legsürgősebb feladat bebizonyítani a finanszírozóknak és saját magunknak, hogy képesek vagyunk szembenézni a kialakult helyzettel, megérteni azt, és megtenni a szükséges lépéseket, amelyek kivezetik az országot a válságból.

Oszkó az adórendszerről

Az államháztartás egyensúlyának megőrzését és a gazdasági növekedést kell szolgálnia és segítenie az adórendszer változtatásának - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter az ülésen.

A foglalkoztatottság, az aktivitás növelése a legfontosabb cél, hangsúlyozta Oszkó Péter, aki úgy vélte, hogy a munkára rakodó magas adó- és járulékterhet, ami "talán a legmagasabb a világon", csökkenteni kell.

Ebben az évben a járulékcsökkentés a minimálbér kétszereséig terjedő jövedelemre, a későbbiekben a nagyobb jövedelmekre terjedhet ki - jelezte a pénzügyminiszter.

Munkaadói támogatás

A munkaadók támogatják a kormány válságkezelő programját, és annak következetes végrehajtását tartják szükségesnek - mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, a munkaadók szóvivője a plenáris ülésen.

A munkaadói oldal a kormány programját komplexnek minősíti, az államháztartás egyensúlyának helyreállítását csak ezekkel a bátor és határozott lépésekkel lehet megvalósítani - közölte Rolek Ferenc. Hozzátette: a program kevésbé bátor a gazdasági növekedés ösztönzésében, a most ismert lépések ugyanis csak adóátrendezést tartalmaznak, az adócsökkentés szerény mértékű.

Rolek Ferenc emlékeztetett arra, hogy a munkaadói oldal
letette az OÉT asztalára a Reformszövetség programját, amelynek számos eleme megjelent a kormány válságkezelő programjában.

A munkaadók úgy látják, hogy az öt százalékos járulékcsökkentést egy lépésben is meg lehetne oldani, és a járulékcsökkentésnek akkor van lényeges foglalkoztatás ösztönző hatása, ha elér egy kritikus pontot, ami 10 százalék - fogalmazott az MGYOSZ alelnöke.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára arra kérte a kormányt, hogy az alkohol és a cigaretta jövedéki adójának emelése mellett az üzemanyagoknál minimális emelést hajtson végre.

Szakszervezeti nem

A kormányprogram fő céljaival egyetért az MSZOSZ, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja a szakszervezeti szövetség, hogy a program a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező másfél millió magyar munkavállaló helyzetének romlásához vezet - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.

Pataky Péter hangsúlyozta: elismerik, hogy az államháztartás egyensúlyának megőrzése elengedhetetlen, azonban az eddigi elképzelések átlépik a társadalmi elviselhetőség határát.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×