eur:
389.22
usd:
363.79
bux:
68148.29
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kossuth Lajos, a szlovák nemzet ellensége?

A többi között az a kérdés is felmerülhet a most készülő szlovák-magyar történelemtanári kézikönyvben, hogy Kossuth nagy formátumú államférfi vagy a szlovák nemzet ellensége volt - írja a Népszabadság.

A köteten a két ország történészei dolgoznak: minden fejezetet egy magyar és egy szlovák szakember ír közösen - mondta a lap kérdésére Szarka László történész, az MTA Etnikai - Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének igazgatója. A szerzők megpróbálják tisztázni, mi közös, párhuzamos, hasonló és ellentétes a két nép történeti fejlődésében: elemzik a közös intézményeket és a XX. századi államközi kapcsolatokat.

A Magyar Nemzet azt írja: az Oktatási és Kulturális Minisztérium nyilvántartásában nem található az a jegyzőkönyv, amelyre hivatkozva Borovszky Tímea bűncselekménnyel vádolta meg Nagy Attilát, a Borovszky-ügyet kirobbantó mentorprogram-igazgatót. Ha a felfüggesztett esélyegyenlőségi főigazgató rövid időn belül nem rántja elő valahonnan a dokumentumot, elképzelhető, hogy hamis vád miatt is felelnie kell. Nagy Attila korábban azt állította, hogy a főigazgató saját érdekeltségébe tartozó cégeknek, alapítványoknak adott több millió forintos megbízásokat a hátrányos helyzetű diákok tanulmányaira elkülönített keretből. Az ügyészség egy hónapja nyomoz az ügyben.

A Napi Gazdaság értesülése szerint nem jelentette be a magyar Energia Hivatalnál a Molban szerzett több mint 20 százalékos tulajdonszerzését az orosz Szurgutnyeftyegaz. Márpedig az érvényben lévő gáztörvény szerint bármelyik földgázipari vállalatban történő, öt százalékot elérő tulajdonrész megszerzését haladéktalanul jelenteni kell a MEH-nek. Az oroszok tehát nem szavazhatnak a csütörtöki éves rendes Mol-közgyűlésen, sőt lehet, hogy be sem mehetnek oda.

A Világgazdaság azt írja: vitatják a borászok azokat a törvénymódosítási elképzeléseket, amelyekkel az agrártárca változtatna a forgalomba hozatali járulék fizetési szabályain. A marketing- és borellenőrzési célokat szolgáló hozzájárulás differenciálásáról mára konszenzus alakult ki, a pénzek felosztásáról viszont nem. A porászok szerint az általuk felhasznált marketingkasszába ezután kevesebb jutna. A minisztérium viszont azt tartja szem előtt, hogy a minőség-ellenőrzésre fordítható pénzkeret ne csökkenjen a korábbiakhoz képest.

Az Index azt írja: amivel a Google nem foglalkozik, elkészül helyi erőből: kevesebb mint két hét alatt lefényképezi és térképre helyezi a budapesti utcákat a Norc, egy romániai vállalkozás. A nagyobb lengyel, cseh, szlovák és román városok már megvannak, Budapest két hónap múlva lesz részletesen látható a neten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×