eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Pro és kontra a Bajnai-csomagról

A piac elfogadhatónak tarja, a közszféra dolgozói azonban tiltakoznak a kormány válságkezelő csomagja ellen. A 18 százalékos áfakulcs bevezetését senki sem érti.

Szakmailag elfogadhatónak tartja a piac a vasárnap bejelentett válságkezelő csomagot - mondta az MKB Bank vezető elemzője. Kondrát Zsolt szerint a változtatásokkal tartható a 3 százalék alatti államháztartási hiány.

Az elemző szerint a kérdés csak az, hogy mekkora lesz a társadalmi ellenállás, de mint mondta, egyelőre nem látható akkora felzúdulás, amely meghiúsítaná a programot.

Kondrát Zsolt pozitívan értékeli, hogy a kabinet a szociális kiadásokon farag, ezek ugyanis szavai szerint tarthatatlanok voltak.

"Kivéreztetik a közszférát"

Máshogy látják a változtatásokat a közalkalmazottak és a köztisztviselők, szerintük a közszféra kivéreztetését eredményezik a Bajnai-csomag intézkedései. A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára, Fehér József a munkaadói terhek csökkentésével egyetért , de szerinte azt az állami dolgozók nem érzékelik majd.

Szavai szerint jövőre a közszféra dolgozóinak bérének reálértéke annyi lesz, mint az 50 százalékos közalkalmazotti béremelés előtt volt, az önkormányzati források csökkentése pedig több tízezer munkahely megszűnéséhez vezethet, holott az elmúlt 3 évben majd' 150 ezer embert bocsátottak el a szférából. A Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára egyetért a személyi jövedelemadó bejelentett változtatásaival, és a közszférát, a nyugdíjrendszert, valamint a szociális rendszert érintő módosításokkal. Szerinte a szociális terület adókedvezménye a szegények mulatsága.

Dávid Ferenc úgy vélte: az intézkedésekkel 2009 az egyensúly éve lehet a vállalkozók számára, 2010 pedig némi gazdasági eredményt is hozhat számukra.

Azt a VOSZ főtitkára sem érti, hogy miért volt szükség a 18 százalékos áfakulcs bevezetésére. Más szakértőkkel együtt ő is úgy véli: a szociális kérdéseket nem az adórendszerben kell kezelni.

Aránytalan teher a családokon

Több tízezer húsz éven felüli fiatal nem tudja befejezni a tanulmányait, ha a Bajnai-kormány elveszi tőlük az életkorhoz kötött családi pótlékot, ami eredeti célját tekintve iskoláztatási hozzájárulás - hívja fel a figyelmet a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete. A szervezet elnöke szerint az új kormányprogram kizárja a támogatásból azokat a sajátos nevelési igényű és tartós gyógykezelésben lévő tanulókat is, akik állapotuk miatt évfolyamot ismételnek.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete egyenesen családellenesnek tartja a programot és úgy véli: elfogadhatatlanok a Bajnai-kormány megszorító intézkedéseit. Szabó Endre elnök az InfoRádiónak adott interjúban azt mondta: az államnak inkább a korrupció visszaszorításával kellene bevételhez jutnia.

A Nyugdíjasok Országos Képviselete sem tudja elfogadni a Bajnai-csomagot - mondta a szervezet elnöke Mihalovits Ervin. Hozzátette, a válságkezelő terv aránytalanul sújtja a nyugdíjasokat és a családosokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×