eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Letette az esküt a Bajnai-kormány 14 minisztere - a nap legfontosabb hírei

Ismét valamennyi társadalmi csoporttól áldozatvállalást kért a miniszterelnök. Bajnai Gordon az Országgyűlésben azt mondta: a válságkezelő program négy pillérre épül, a munkahelyek és a családok védelmére, az egyensúlyteremtésre, a növekedés újraindítására, illetve a megromlott bizalom helyreállítására.

Előzőleg az új kormány 14 minisztere átvette a kinevezési okiratot Sólyom László köztársasági elnöktől, majd letette az esküt a parlamentben. Az új kabinetben a gazdasági miniszteri poszt még betöltetlen, mivel Bajnai Gordon korábbi jelöltje, Vahl Tamás - cége kartellügyei miatt - visszalépett. A miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy még ezen a héten megnevezi azt a szakembert, aki az új kormányban a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumot vezetné.

Navracsics: hét év visszafelé

A Fidesz frakcióvezetője szerint az új miniszterelnöknek is el kellene ismernie, hogy az elmúlt 7 év kormányzati politikája vezetett az ország mai helyzetéhez, mivel 3 éven keresztül maga is részt vett a munkában. Navracsics Tibor az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában elismerte, hogy főként az infrastruktúra-fejlesztés területén voltak eredmények, így például épültek autópályák, ugyanakkor ezzel együtt az elmúlt 7 évben - szerinte - nem előre ment az ország, hanem 15 évet haladt visszafelé.

Hiller törvényt kezdeményez a holokauszttagadás ellen

Törvénymódosítást javasolt a holokauszttagadás bűncselekménnyé nyilvánítása érdekében az oktatási és kulturális miniszter. Hiller István egy hétvégi, szélsőjobboldali demonstrációval összefüggésben beszélt erről az Országgyűlésben. A budai Várban tartott tüntetésen Dósa István, a Magyar Gárda főkapitánya mintegy 200 ember előtt azt mondta: semmi nem igaz a holokausztból. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ellene és egy másik férfi ellen eljárást indított közösség elleni izgatás gyanúja miatt. A Fidesz vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte annak tisztázására, hogy a rendőrség miért nem oszlatta fel a neonáci demonstrációt. Az ellenzéki párt szerint a vizsgálatnak ki kell terjednie a rendészeti miniszter felelősségének megállapítására is.

Jóri András figyelmeztet

Elfogadhatatlannak nevezte az adatvédelmi biztos a Nemzetbiztonsági Hivatalnak egy általános személyazonosításra vonatkozó javaslatát, amelyet a feketegazdaság visszaszorítása érdekében vezetnének be. Jóri András emlékeztetett arra, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal tavalyi tevékenységéről készített évkönyvben az szerepel: a feketegazdaság elleni fellépésnél kiemelten kell kezelni az adófizetők pontos nyilvántartását, amihez hatékony adminisztratív segítséget nyújthat egy univerzális azonosító alkalmazása. Az ombudsman azt mondta: a hivatal, mint egy államérdeket érvényesítő szervezet, munkáját csak az alkotmányos keretek között végezheti.

Nem változott a jegybanki alapkamat

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel a többségi elemzői várakozásoknak. Simor András jegybankelnök azt mondta: bár részleteiben még nem ismertek, a kormányzati intézkedések rövidebb-hosszabb ideig eltéríthetik az inflációt a 3 százalékos céltól.

Ismét drágul a benzin

Szerdán bruttó 4 forinttal emeli a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol; a gázolaj ára nem változik. A magyar olajtársaság legutóbb két hete változatott, akkor a 95-ös benzin és a gázolaj árát egyaránt bruttó 2 forinttal csökkentette.

Nemet mond a főváros a Bamcónak

Jogtalannak tartja a 4-es metró alagútját fúró Bamco követeléseit a főváros vezetése, ezért azokat nem kívánja teljesíteni - mondta Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes. A szocialista politikus az ügyben tartott soron kívüli egyeztetés után emlékeztetett arra: a konzorcium az eredeti vállalási árnál csaknem 60 százalékkal magasabb költséget kíván érvényesíteni. A főpolgármester-helyettes a Bamcóval zajló tárgyalások folytatására kérte a BKV vezetését, de utasítást adott arra is, hogy készítsék elő a szerződés felbontását is, ha mégsem vezetnének eredményre az egyeztetések.

50 százalékkal emelnék a parkolási díjat

Budapesten a fizetős parkolási övezetek kiterjesztését, a 2001 óta változatlan díjak átlagosan 50 százalékos emelését, valamint a mozgássérült igazolványok és a lakossági engedélyek kiadásának szigorítását is tartalmazza az új parkolási stratégiai terv. A városháza kommunikációs igazgatója azt mondta: a parkolás a tervek szerint a jelenleg ingyenes főutakon, például a XI. kerületi Bartók Béla úton is fizetőssé válna, az V. és a VI. kerületben, a színházak és a szórakozó negyedek környékén pedig az esti órákban is fizetni kellene a parkolásért. Nyáry Krisztián hozzátette: a belvárosban a jelenlegi 430 forintos várakozási díj 580 forintra, a legolcsóbb, 115 forintos díj pedig 145 forintra emelkedne. A javaslatot még a Fővárosi Közgyűlésnek is jóvá kell hagynia.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×