eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Kétségbeesett szülők gyerekei állami gondozásban

A kétségbeesés vezérelheti azokat a szülőket, akik úgy érzik, gyermekük jobb körülmények között élne állami gondozásban - mondta az InfoRádiónak a Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelten Közhasznú Egyesület elnöke. Herczog Mária szerint egy ilyen helyzetben a gyermek nem tudja kiheverni azt a megrázkódtatást, amit az jelent, hogy a családja lemondott róla.

A kétségbeesett szülők úgy érezhetik, jót tesznek a gyereküknek azzal, ha állami gondozásba adják, hogy fedél legyen a feje felett és kapjon enni. A gyermekvédelmi törvényben ugyanakkor szerepel az a passzus, hogy pusztán anyagi okból gyereket a családjából kiemelni nem lehet - mondta az InfoRádiónak a Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelten Közhasznú Egyesület elnöke.

Azért van a szociális és gyermekjóléti alapellátás, hogy a szülők megkapják a kellő segítséget és megértsék, milyen hatalmas kárt okozhat ez a megoldás a gyerekeknek és a családnak ez a megoldás - magyarázta Herczog Mária. Magyarországon elvárás, hogy az állam oldja meg a felmerülő problémákat. Éppen ezért nem lehet csodálkozni azon, hogy akadnak szülők, akik adott esetben feladják azt a kötelezettségüket, amit egy életre vállaltak, amikor gyereket hoztak a világra - fűzte hozzá.

A Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelten Közhasznú Egyesület elnöke elmondta: nem csak olyanok adnák a gyerekeiket állami gondozásba, akik anyagilag ellehetetlenülnek, olyanok is, akik már nem bírnak velük, úgy érzik, hogy a nevelésben kudarcot vallottak. E mögött is az a szemléleti kérdés húzódik meg: tud-e és kaphat-e a szülő segítséget, vagy inkább feladja - mondta.

Herczog Mária biztos abban, hogy a gyerekeikről lemondó szülőket a kétségbeesés vezérli. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy az a gyerek, akit állami gondozásba adnak, valaha is ki tudja heverni azt a megrázkódtatást, amit ez jelent - fűzte hozzá.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×