eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

"Hogyan lesz gazdasági válságkezelés, ha nincs gazdasági miniszter?"

Hogyan lesz gazdasági válságkezelés, ha nincs gazdasági miniszter, hogyan lesz az adópolitikában példamutató kötelezettségvállalás, ha az éppen aktuális pénzügyminiszter cége az adóelkerülés témakörben szervez konferenciát? Hogyan teremtik meg újra a bizalmat, ha az egyik legérzékenyebb területen olyan miniszter lesz, akit nem támogatott az Országgyűlés szakbizottsága - a többi mellett ezeket a kritikákat kapta Bajnai Gordon kormánya és programja hétfőn a parlamentben.

Meghosszabbított ülésszakkal, még a nyári szünet előtt elfogadhatja a parlament a Bajnai-csomag legfontosabb intézkedéseit, a miniszterelnök legalábbis ezt kérte a képviselőktől hétfőn.

A Fidesz frakcióvezetője azt javasolta a kormánynak és vezetőjének: saját magukon kezdjék a politikai viták kulturálttá tételét. Felhívta a figyelmet arra, hogy az MSZP-frakció egyik tagja "leparasztozta" a hivatalban lévő köztársasági elnököt, egy MSZP-s budapesti elnökségi tag "ledíszzsidózta" a Fidesz egyik képviselőjét, a volt miniszterelnök pedig azt üzente az ellenzék vezetőjének, hogy fogja be a száját, ha a költségvetésről van szó.

Navracsics Tibor azt is számon kérte a kabineten: hogyan akar gazdasági válságot kezelni, ha nincs gazdasági minisztere. Hogyan lehet pénzügyminiszter egy olyan ember, akinek a cége az adóelkerülésről tart konferenciát? Emlékeztetett arra is: a bizalom szempontjából egyik legérzékenyebb poszt a titokminiszteré, és éppen ezt tölti be az a Ficsor Ádám, aki a parlament illetékes bizottságától nem kapta meg a bizalmat a kinevezéséhez.

Kérem, ne tegye meg, amiről beszélt!

A KDNP frakcióvezetője arra kérte a miniszterelnököt, hogy kövesse az elődje példáját, és ne tegye meg azt, amiről beszélt. Harrach Péter azt mondta: a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányt több szál is összeköti, miután "mindkettő szocialista kormány, és mindkettő a megszorításokat helyezi előtérbe".

Megjegyezte, hogy a Gyurcsány-kormány 2005-ben elfogadott, majd 2006 nyarán visszavont ötéves adócsökkentési programjában 38 százalékról 36 százalékra csökkentették a személyi jövedelemadó felső kulcsát, míg 25 százalékról 20 százalékra mérsékelték az áfát. A politikus szerint azzal, hogy most újra 25 százalékosra nő az áfa, véleményt mondanak a korábbi lépésről.

A szocialisták elszántak

Az MSZP-frakció elszántan ki fog tartani a kormány válságkezelő programja mellett - jelentette ki a frakcióvezető. Mesterházy Attila szerint a program végrehajtása a magyar nemzet érdekét szolgálja.

"Bagoly mondja verébnek" - reagált Navracsics Tibor (Fidesz) frakcióvezető szavaira Mesterházy Attila. Szerinte Navracsics Tibor folyamatosan azt a hibát követi, el hogy azokat a tényeket emeli csak ki, amelyek saját érvelését erősítik, azokat pedig, amelyek gyengítenék az általa elmondottakat, "elegánsan" figyelmen kívül hagyja.

Az SZDSZ azért támogatta a jelenlegi kormányt, mert az működőképes válságkezelést ígért, és Bajnai Gordon képes volt vállalni azokat a lépéseket, amelyektől a pártpolitikusok "hanyatt-homlok menekülnek".

Kóka János frakcióvezető azt mondta: egy elvesztegetett év után újra esély nyílik a cselekvésre, a forint erősítésére, a megtakarítások és a munkahelyek megőrzésére. Kijelentette, hogy a programban lévő válságintézkedéseket az SZDSZ kész támogatni. Véleménye szerint meg kell érteni, hogy a magyar állam sem költhet többet, mint amennyit a gazdaság megtermel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×