eur:
387
usd:
356.26
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Azonnali parlamenti választásokat! Ki áll a rejtélyes plakátok mögött?

Ismeretlen hirdetők követelnek azonnali parlamenti választásokat azokon az óriásplakátokon, amelyek egyre nagyobb számban jelennek meg Budapesten és környékén. Az Önszabályozó Reklám Testület főtitkára szerint a feladó nélküli politikai reklám törvényes ugyan, de nem helyes módszer. Fazekas Ildikó úgy véli: a pártoknak egy etikai kódexet kellene elfogadniuk, amelyben megállapodnának, hogy csak névvel hirdetnek

Az Önszabályozó Reklám Testület főtitkára is meglepődött, hogy Budapest egyes részeit és a főváros külterületeit ellepték azok a zöld színű plakátok, amelyeken nagy fekete betűkkel olvasható: Azonnali parlamenti választásokat! Fazekas Ildikó az InfoRádiónak elmondta: fogyasztói szemmel nézve célszerű lenne, ha az üzenet feladója azonosítaná magát, főleg egy ilyen politikailag érzékeny országban.

A szakértő hozzátette: sem jogszabály, sem pedig a reklámetikai kódex nem vonatkozik a politikai hirdetésekre, ezért fordulhatott elő, hogy ezek a plakátok kikerülhettek. Hangsúlyozta: a kódexnek, amelyet a reklámipar szereplői hoztak létre, nem az a feladata, hogy etikailag szabályozza ezeket a hirdetéseket, ezért nem is célja, hogy véleményezze őket, mert nem lenne jó, ha - mint fogalmazott - a reklámipar is a politikai csatározások helyszíne lenne.

Fazekas Ildikó azonban úgy véli, hogy a szabályozás érdekében célszerű lenne egy törvény, akár a pártok által létrehozott kódex formájában, hogy a fogyasztó, mint minden reklám esetében hozzájusson a szükséges és pontos információkhoz, amelyek ebben az esetben elmaradtak: ki a üzenek feladója és a kampány finanszírozója. Figyelmeztetett arra is, hogy már csak azért is szükség lenne egy ilyen szabályozásra, hogy el lehessen kerülni a sokkal durvább üzenetek közzétételét.

Az InfoRádió megkereste az Europlakát Kft-t, ám a cég illetékese azt mondta, hogy semmilyen információt nem adnak ki az üzleti partnereikről.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×