eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Utolsó figyelmeztetés: szerződést bonthat a Fővárosi Vízművek a renitensekkel

Az elmúlt évek tájékoztató kampányait követően is vannak még olyan ügyfelek, akik elmulasztották lakás-mellékvízmérőik hitelesítését. Mivel a mérésügyi törvény értelmében az ilyen mérőeszközökből származó adatok már nem szolgálhatnak a joghatállyal bíró számlázás alapjául, a Fővárosi Vízművek kénytelen lesz felbontani a díjmegosztási szerződést az utolsó figyelmeztetésre sem reagáló ügyfelekkel. Ezt a mellékmérő hitelesítéséről gondoskodó fogyasztók érdekeinek védelme is megköveteli - olvasható a közleményben, amelyet az InfoRádiónak küldött a Fővárosi Vízművek.

A hat évnél öregebb, vagyis a mérésügyi törvény szerint hitelesítésre, illetve cserére szoruló mellékvízmérők száma minden év elején több tízezerrel növekszik azokkal a mérőkkel, amelyek hitelessége az előző év végén járt le, és tulajdonosaik nem gondoskodtak idejében a hitelesítésükről -olvasható a közleményben.

A Fővárosi Vízművek évek óta jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy kellő tájékoztatást nyújtson fogyasztói számára a mellékvízmérők hitelesítésének fontosságáról és módjáról. Ennek eredményeként a nem hiteles mellékvízmérők aránya mostanra 50 százalékról 16 százalékra csökkent. 2008-ban több mint 200 ezer mellékvízmérőt hitelesíttettek a fogyasztók. Ha ez a tendencia így folytatódik, két-három éven belül már elenyésző lesz a lejárt hitelességű mellékvízmérők száma.

A pontatlan mérőeszközök használatából adódóan a társasházi fővízmérőkön és az azokhoz kapcsolódó mellékvízmérőkön mért vízmennyiség között jelentkező eltéréseket a társasházak kénytelenek megfizetni, ezért a társasházi közös képviselők és a mellékvízmérőjüket hitelesítő ügyfelek közül egyre többen fordulnak a Fővárosi Vízművekhez, kérve a szolgáltató fellépését a helyzet rendezése érdekében.

A társaság a mérésügyi törvény előírásainak figyelembe vételével, illetve a mellékvízmérők hitelesítéséről rendszeresen gondoskodó fogyasztók érdekének védelmében nem halaszthatja tovább a mellékmérős szolgáltatási szerződések felmondására vonatkozó türelmi időt, azaz kénytelen kezdeményezni a megállapodás megszüntetését.

Erre elsőként a legrégebben lejárt hitelességű mellékvízmérők esetében kerül sor, melyek között szép számmal akad olyan is, amit 15 évvel ezelőtt szereltek fel, de előfordulhat az is, hogy olyan, kevésbé régi, de már nem hiteles mérővel rendelkező fogyasztó szerződését is felbontja az ivóvíz-szolgáltató, akinek az esetében ezt a társasház kifejezetten kéri, kezdeményezi.

Azoknak a fogyasztóknak, akiknek megszűnik a szerződésük - azaz a felmondási határidőn, vagyis hatvan napon belül nem kezdeményezik mellékvízmérőjük cseréjét, illetve hitelesítését -, a vízdíjat ezt követően a társasház érvényes belső működési szabályzata szerint megállapított vízdíj-átalány formájában kell majd a társasháznak megfizetniük.

A Fővárosi Vízművek javasolja fogyasztóinak, hogy keressék fel a www.vizmuvek.hu honlapot vagy forduljanak közös képviselőjükhöz, és tájékozódjanak a csere, illetve hitelesítés lehetőségeiről - zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×