eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szakad az SZDSZ-frakció a Bajnai-kormány miatt?

Az SZDSZ-frakció csütörtök délutáni ülésén a Hírszerző információi szerint napirendre kerül annak a három képviselőnek a kizárása, akik az Országgyűlésben kedden nem szavazták meg a Gyurcsány Ferencet Bajnai Gordonra cserélő konstruktív bizalmatlansági indítványt.

Kizárhatja soraiból az SZDSZ-frakció azt a három képviselőt - Béki Gabriellát, Gulyás Józsefet és Velkey Gábort -, akik kedden az Országgyűlésben nemmel szavaztak a Gyurcsány Ferencet Bajnai Gordonra cserélő konstruktív bizalmatlansági indítványra. A Hírszerző úgy tudja, a kizárást Hankó-Faragó Miklós a frakció alapszabályának betartásáért felelős bizottság tagjaként kezdeményezte. A kérdés már a csütörtök délutáni frakcióülésen napirendre kerülhet, ha az indítványhoz még négy képviselő csatlakozik.

A párt parlamenti frakcióvezetője, Kóka János szerint "a kérdés tárgyalását a keddi szavazáson túl az is indokolja, hogy Gulyás József a nemzetbiztonsági bizottsági ülésen ismét a frakció döntésével szemben szavazott, amelynek eredményeképpen a bizottság elutasította a meghallgatott miniszterjelöltet". A Hírszerző ugyanakkor úgy tudja: az SZDSZ-frakció nem hozott olyan döntést, amely a bizottságokban helyet foglaló képviselőit Bajnai Gordon miniszterjelöltjeinek támogatására kötelezte volna.

A szerdai meghallgatáson a nemzetbiztonsági bizottság nem támogatta Ficsor Ádám, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter kinevezését: a szabad demokrata Gulyás József tartózkodása mellett öt kormánypárti képviselő támogatta jelöltségét, öt ellenzéki pedig ellenezte azt. Az SZDSZ-es politikus az ülés után közölte: bár pártja támogatta a Bajnai Gordon vezetésével felálló válságkezelő kormányt, ez a támogatás nem vonatkozik minden, az új miniszterelnök által felvetett személyi és tartalmi kérdésre.

A Hírszerző megkereste Hankó-Faragó Miklóst is, aki kijelentette: nem ő kezdeményezte a három frakciótag kizárását. "A keddi frakcióülésen kezdődött egy vita arról, hogy bár az SZDSZ minden döntéshozó testülete amellett foglalt állást, hogy támogatni fogjuk a megalakuló új kormányt, a három érintett képviselő mégsem tartja magát ehhez. Ennek a vitának nyilvánvalóan lesz folytatása" - mondta.

Az internetes híroldal szerint ugyanakkor Hankó-Faragó Miklós egy Kóka Jánosnak írt levelében konkrétan kezdeményezte a kizárás napirendre vételét. "A frakció tagjaként, és a frakció alapszabályának betartását biztosítani hivatott bizottság tagjaként (is) kezdeményezem, hogy az Alapszabály 2. § (6) bekezdésében foglaltak alapján vizsgáljuk meg az érintettek kizárásának lehetőségét! Ha ezen írásbeli kezdeményezésemhez további négy frakciótag csatlakozik, akkor az ügyet napirendre kell venni az ülésen" - írta a képviselő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×