eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Martonyi: A Bajnai-kormány csupán meghosszabbítja az agóniát

Az Orbán-kormány külügyminisztere szerint a Bajnai-adminisztráció nem szakértőkből áll, ezért alkalmatlan a válságkezelésre. Martonyi János úgy véli, hogy az új kabinet csak őszig dolgozhat, mert akkor az MSZP többsége azt gondolja majd, hogy a baloldalnak is előnyösebb egy mihamarabbi választás.

Ez a kormány nem szakértői kormány, hanem egy politikai párt, pontosabban egy házikoalíció kormánya. A kormányfő három éve miniszter. A kormány nem szakértőkből áll, színtiszta politikai kormányról van szó, melynek egyetlen célja, hogy az MSZP még néhány hónapig a kezében tarthassa a hatalmat - mondta az InfoRádiónak Martonyi János, az Orbán-kormány külügyminisztere.

Hozzátette: hogy ez kedvez-e a szocialistáknak, azt nem tudja, de az az érzése, hogy számukra is előnyösebb lett volna az előrehozott választások kiírása. Ugyanakkor nem zárja ki, hogy belátják, jobb nekik is egy őszi távozás, mint a végsőkig görcsösen ragaszkodni a hatalomhoz.

A kormány néhány szereplőjének a személye egyértelművé teszi, hogy sajátos politikai ellenőrzés működik majd, szó sincs arról, hogy szakértők vezetnék az egyes tárcákat - jegyezte meg Martonyi János.  A politikus szerint egy év alatt nem lehetséges a válságkezelés, már csak azért sem, mert Bajnai Gordon kormányának nincs sem politikai, sem erkölcsi legitimációja.

Hónapok, évek óta mondjuk, hogy a válság megoldásának alapvető feltétele erkölcsi természetű. Lelki megújulást, újrakezdést igényelne, ami az előrehozott választásokban testesülne meg. Amíg ez nem történik meg, tovább agonizálunk, folyik tovább a végjáték, aminek szerintem még az év vége előtt vége szakad majd - jelentette ki Martonyi János.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×