eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Köztársasági érdemrend és GVH-bírság - a visszalépett jelölt előélete

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, valamint kartellbüntetések sora egyaránt felírható Vahl Tamás korábbi gazdaságiminiszter-jelölt neve mellé, akinek visszalépését csütörtök reggel fogadta el a miniszterelnök. De nem csak egy általa vezetett vállalathoz köthető botrány, az IT-szakember akkor állt az AAM élén, amikor kirobbant a tanácsadó cég milliárdos tanácsadói botránya a BKV-val.

Vahl Tamás 1961-ben született, a Külkereskedelmi Főiskola elvégzése után a Metrimpexnél dolgozott, majd a Konsumex, illetve a Medicor üzletkötője volt. Később a Siemens Kft.-nél volt értékesítő - a korábbi Sicontacnál. Vahl Tamás 1991-től a Berliner Bank számítástechnikai leányvállalatának magyarországi képviseletét vezette, ezután 1993-ban csatlakozott az IBM-hez, ahol az iparvállalatok, kereskedelmi cégek és szolgáltató cégek felé irányuló értékesítési tevékenységet irányította.

A szakember 1995-től a HP kereskedelmi igazgatója volt, és a piacvezetők közé emelte a vállalatot, az itt eltöltött négy év után igazolt át az SAP-hoz, ahol eleinte kereskedelmi igazgatóként, 2000-től pedig ügyvezető igazgatóként dolgozott.

Ez az az időszak a karrierjében, amelyet sokan kifogásolnak. Bár a cég hatalmas növekedést produkált az irányítása alatt, volt olyan év, hogy árbevétele 25 százalékkal emelkedett. Vahl Tamás 2007 nyarán távozott közös megegyezéssel az SAP Hungary éléről, eddig azonban a vállalat három GVH-büntésen volt túl. Az első, és legnagyobb büntetést 2006-ban kapta a cég, 690 millió forintot kartellezés miatt kapta az SAP, a határozat szerint nemcsak több egyetem által kiírt pályázat eredményét, hanem már magukat a pályázatokat is befolyásolta. A határozat öt magyar tudományegyetem által integrált gazdálkodási információs rendszerek, illetve kórházi informatikai rendszerek megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárások kapcsán született, kiderült ugyanis, hogy az SAP az IBM-mel és az ISH-val együtt még a kiírás előtt előzetesen megállapodott a tenderek felosztásáról, a konzorciumi indulásról, a fő- és az alvállalkozói szerepekről, valamint 'látszólagos' versenyzői ajánlatok beadásáról. A Magyar Nemzet szerint összesen nettó 13 milliárd forint értékű projektet nyert az SAP és két társa.

Később a GVH a SAP-ot és a Synergont együtt marasztalta el, mert együttműködtek egy önkormányzati tender során, ekkor 7,2 millió forintos volt a bírság. Az is kiderült, hogy a két cég a GVH a Paksi Atomerőmű egy tenderén is kartellezett,

Vahl Tamás 2007 nyarán hagyta el a céget, de még ez előtt, 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést, az ország informatikai infrastruktúrájának kifejlesztésében játszott szerepéért.

Az IT-szakember 2008 februárjától az AAM Tanácsadó Zrt. üzletfejlesztési igazgatója volt. Karrierjének ezen időszaka sem múlt el botrány nélkül. A Magyar Nemzet arról számolt be, hogy az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.-nek Vahl Tamás abban az időben volt üzletfejlesztési igazgatója, amikor tavaly tavasszal kirobbant a milliárdos tanácsadói botrány a BKV-nál. A közlekedési társaság összesen nyolc szerződést kötött az AAM Zrt.-vel 2,5 milliárd forint keretösszegben, öt éves időszakra. Vitézy Dávid, a BKV felügyelő bizottságának tagja a lapnak azt mondta: egy belső vizsgálat során a tanácsadók semmivel nem tudták igazolni, hogy bármilyen munkát is végeztek volna. A szerződéseket 2008 áprilisában bontotta fel a két cég.

Vahl Tamás innen a Nav N Go Kft.-hez igazolt, ahol tavaly decembertől az ügyvezető igazgatói posztot töltötte be. Tavaly május óta ugyanakkor a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke, emellett a Neumann János Számítástechnikai Társaság elnökségi tagja.
Gyors döntés a visszalépésről

A gazdaságiminiszter-jelölt a távirati irodának azt nyilatkozta, hogy a válságkezelő kormánynak túl nagy terhet jelentett volna a legkisebb ügy is, ezért lépett vissza a miniszteri jelöltségtől. Hozzátette: Bajnai Gordon kérésére azért mondott igent, mert személyes meggyőződése volt, hogy a magyar gazdaság egyik sokat tapasztalt vezetőjeként hozzá tudott volna járulni a válságkezelő program hatékony működéséhez. "Vannak tapasztalataim és voltak terveim, sajnálom, hogy nem tehettem többet a magyar gazdaságért"- fogalmazott.

A szakember által korábban vezetett cég kartellező ügyére szerdán a Transparency International Magyarország hívta fel a figyelmet.

A kormányfő csütörtök reggel fogadta el Vahl Tamás gazdaságiminiszter-jelölt visszalépését, valamint az erre vonatkozó érveit. Budai Bernadett kormányszóvivő azt mondta: mikor a kormányfő értesült arról, hogy a versenyhivatal korábban három esetben is elmarasztalta kartellvétség miatt az akkor még Vahl Tamás által vezetett SAP Hungary Kft.-t, azonnal szóbeli tájékoztatást kért a GVH vezetőjétől, és jelentést kért a miniszterjelölttől is. A végső döntés meghozatalában szerepet játszott a Transparency International kormányfőnek címzett nyílt levele is.

Bajnai Gordon közleményben tudatta: azért Vahl Tamásra esett a választása, mert a jelölt szakmai tapasztalata és személyes elkötelezettsége egyaránt alkalmassá tették őt a gazdasági tárca vezetésére. "Tekintettel azonban arra, hogy a mindenkori gazdasági miniszterrel szemben egyértelmű elvárás a tisztaság, az átláthatóság és a korrekt verseny szabályainak maradéktalan érvényesítése", úgy ítélte meg, hogy - miközben hozzáértése és személyes tisztessége nem megkérdőjelezhető - Vahl nem töltheti be a válságkezelő kormány gazdasági miniszterének szerepét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×