eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Féláron adhatják el feje felől a fedelet, ha bedől a hitele

A bankok a nem fizető lakáshitelesek esetében gyakran magát a követelést adják el, így alakulhat ki az a helyzet, hogy gyakorlatilag lakottan értékesítenek több jelzáloggal terhelt ingatlant - mondta az InfoRádiónak a Magyar Ingatlanszövetség értékelő bizottságának tagja. Novák Zalán szerint egyre gyakoribb, hogy az adott ingatlant felvásárló cégtől az eredeti tulajdonos bérli vissza a lakást.

A bankok, amikor nem fizető adóssal van dolguk, gyakran értékesítik magát a követelést, így állhat elő az a helyet, hogy gyakorlatilag lakottan adják el az ingatlant - magyarázta az InfoRádió kérdésére a Magyar Ingatlanszövetség értékelő bizottságának tagja, hozzátéve: jogi értelemben nem az ingatlan, hanem a követelés eladásáról van szó.

Novák Zalán hangsúlyozta: a követelést megvásárló cég az, amely átgondolhatja, hogy tud ebből a követelésből pénzhez jutni, de lehetősége van arra is, hogy egyezséget köt az ügyféllel: átköltözteti egy kisebb lakásba, egy másik hitellehetőséget biztosít számára, vagy kéri, hogy a szerződésnek megfelelően kiköltözve adja át az ingatlant.

Ha valaki nem fizeti a hitelt vagy lejárttá válik a kötelezettség, amely egy összegben lenne esedékes, de ezt nem fizeti meg az adós, akkor a vételi jog jogosultja megvásárolhatja ezért az összegért az ingatlant - mondta a szakértő, aki hozzátette: ennek a nagysága 30-50 százalékkal is kevesebb lehet, mint az ingatlan forgalmi értéke.

Novák Zalán szerint még nincs kialakult piaca Magyarországon annak, hogy ha valakinek bedőlt a hitele, megvásárolják a lakást, majd azt visszabéreltetik. Hozzátette azonban, hogy vannak olyan befektetői csoportok, amelyek vásárolnak ilyen követeléseket, vételi jogokat vagy konkrét ingatlanokat, és ezután ők a maguk módján próbálnak megoldást találni az ügyfelekkel.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×