eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Demeter: A volt kormányfő Ficsor Ádámot használja a politikai túléléséhez

A Fidesz Ficsor Ádám titokminiszteri jelölésének visszavonását követeli Bajnai Gordon miniszterelnöktől. Demeter Ervin, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnöke teljesen alkalmatlan a poszt betöltésére, és jelölésének egyetlen oka, hogy Gyurcsány Ferenc rajta keresztül meg tudja szerezni a politikai túléléséhez szükséges információkat.

A Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága szerdai ülésén nem támogatta Ficsor Ádám polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszteri kinevezését: a szocialista képviselők támogatták a jelöltet, a fideszes és a KDNP-s képviselők nemmel szavaztak, Gulyás József (SZDSZ) pedig tartózkodott a szavazásnál.

A bizottság fideszes tagja az InfoRádiónak úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc embere még a hivatalba lépése előtt megbukott, és egyetlen indoka van csak Ficsor Ádám jelölésének: hogy Gyurcsány Ferenc rajta keresztül szerezze meg a politikai túléléshez szükséges információkat.

Ficsor Ádám személyét illetően az az ellenvetés, hogy Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke volt, és alkalmatlan a feladatra, mert tájékozatlan - mondta Demeter Ervin, aki kifogásolta, hogy a bizottsági meghallgatáson a titokminiszter-jelölt azt mondta: az emberi jogok feltétel nélküli betartatása a fő célkitűzése.

Ez nehezen érthető, hiszen a világban működő titkosszolgálatok működésük során alapvető emberi jogokat sértenek - hangsúlyozta a politikus, aki szerint nem az a fő kérdés, hogy megsértik-e ezeket a jogokat, hanem az, hogy ezt megfelelő engedéllyel teszik-e.

Demeter Ervin kifogásolta azt is, hogy - mint fogalmazott - a titkosszolgálati miniszteri Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöki székéből következik. Hozzátette: a Fidesz azt követeli, hogy Bajnai Gordon vonja vissza Ficsor Ádám jelölését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×