eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A kormány a jövőn spórol?

Súlyos hibának tartja a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszteri poszt megszüntetését a Magyar Innovációs Szövetség. A szervezet tiszteletbeli elnöke az InfoRádióban azt mondta: Bajnai Gordonnak ez az intézkedése nagyon rossz üzenet, azt mutatja, hogy az új kormány csak a megszorításokkal elérhető rövid távú spórolással foglalkozik, a jövővel nem.

Bajnai Gordon kormányában nem lesz innovációért felelős tárca nélküli miniszter. A terület szakemberei szerint ennek nagyon rossz üzenete van, azt jelenti, hogy a kormány nem foglalkozik a jövővel, csak azzal, hogyan és min spórolhat.

Így látja a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, Pakucs János is, aki elmondta: a szakma 15 éve szorgalmazza, hogy a kutatás-fejlesztés kapjon kormányszintű képviseletet, szerinte ugyanis elengedhetetlen, hogy a társadalmi és szakmai szervezetek, az alapítványok és a cégek tevékenységét egy központi szerv koordinálja.

Nagyjából egy éve miniszteri posztot hoztak létre a munkára, ám a kormánytagnak nagyon rövid ideje volt arra, hogy érdemi munkát végezzen - véli Pakucs János, hozzátéve: a világban mindenhol a magyarországinál ellentétes folyamatok zajlanak. Mindenki az innovációban látja a jövőt, ezért erről a területről nem vonnak el forrásokat.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×