eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Lövétei: Nem tudni, ki vonhat vissza egy felesleges népszavazást

Elrendelte az Országgyűlés a képviselői költségtérítésről szóló népszavazás kiírását, eközben azonban a szocialista frakció már jelezte: önálló indítványt nyújt be a kérdés rendezésére. Ha ezt elfogadná a Ház, okafogyottá válna a népszavazás, de hogy ilyenkor mi a teendő, azt még az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász sem tudja.

Az Országgyűlés kedden elfogadta a Seres Mária által kezdeményezett, a képviselői költségtérítésről szóló népszavazás elrendelésére vonatkozó határozatot. A referendum időpontját Sólyom László köztársasági elnök tűzi majd ki.

Seres Mária azt a kérdést fogalmazta meg: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?".

Csakhogy a szocialisták már jelezték: önálló indítványukban akarják rendezni a problémát. Kérdés, hogy ha ez megtörténik, szükség van-e népszavazásra, és ha nem, alkotmányosan hogyan állítható meg a folyamat, azaz a 200 ezer hitelesített aláírás elfogadása után, és azt követően, hogy a köztársasági elnök az időpontot is kijelöli, kinek van joga visszavonni azt.

Lövétei István alkotmányjogász rámutatott: a kérdés jelenleg rendezetlen, és nem is volt eddig hasonlóra példa. A visszavonás joga például a köztársasági elnök kezébe adható, vagy más úton is rendezhető, de az biztos, hogy megoldást kell találni.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×