eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Vagyonról érdeklődnek a gimnáziumi felvételin

A vagyonról érdeklődnek a felvételin - írja mai számában a Népszabadság. Igaz, hogy a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokban tilos szóbeliztetni, de azért gyakran "megnézik" a középiskolák a diákot.

Saját írásbeli és szóbeli vizsgát nem lehet szervezni a hat és nyolc osztályos gimnáziumokban, többek között azért sem, hogy az iskolák ne tudják kiválogatni maguknak a jobb szociális hátterű tanulókat. Néhány iskola azonban mégis megpróbált ilyen jellegű információkat szerezni. Amikor az egyik szülő megkérdezte az intézményben, hogy miért van szükség bemutatkozó dolgozatra, azt a választ kapta, hogy a szülők is segíthetnek a megfogalmazásban. A szülők vagyoni helyzetéről is érdeklődött az egyik gimnázium a jelentkező diákoktól, miközben a felvételin csupán a korábbi jegyeket és a központi írásbeli vizsga eredményét szabad figyelembe venni. Az Oktatási Hivatalhoz néhány tucat panasz már érkezet, de a felvételi eljárás még nem zárult le.

A Magyar Nemzet kimentett milliárdokról ír. A lap szerint katasztrofális mértékben megnőtt a hazánkból kivitt jövedelem mértéke az utóbbi hónapokban: szeptember óta 1900 milliárd forintnyi magyar állampapírtól szabadultak meg a külföldiek. Az elmúlt nyolc év alatt több mint 16 000 milliárdnyi vagyon hagyta el hazánkat. A térségben nálunk a legmagasabb a külföldiek által megtermelt, az anyaországba hazautalt pénzek aránya. 2002-től fokozatosan romlik ez a tendencia, 2007-ben már a magyarországi bruttó hazai termék 14,7 százaléka minősült ilyen célból kivitt jövedelemnek. A pénzkiáramlás az idei első negyedévben is folytatódott; ennek legfőbb oka a multinacionális mamut cégeknél a kinti anyavállalatok megerősítése, a kisebb külföldi tulajdonú cégek esetében pedig a hazánknál kedvezőbb befektetési lehetőségek keresése.

Az index.hu felteszi a kérdést: senkinek nem kell a Windows7? A Dimensional Research közvélemény kutatása azt mutatja, hogy legtöbben ódzkodnak az új rendszertől. 1100 amerikai vállalat döntéshozóját kérdezték meg, hogy tervezik-e a céges számítógépen az átállást. A válaszadók mindössze 17 százaléka mondta csak, hogy a megjelenés utáni első évben állna át a Windows7-re a jelenlegi, főleg Windows XP, vagy Vista rendszeréről. A legtöbben, azaz a megkérdezettek 42 százaléka a megjelenése után a második, 24, a harmadik évre tette az átállás tervezett időpontját, 17 százalékuk pedig egyáltalán nem akar az új operációs rendszerre váltani.

A Világgazdaság szerint minél hamarabb 3-4 százalékos elsődleges többletet kell produkálni a költségvetésben. A világgazdasági fellendülés még éveket várathat magára, és ha Magyarország nem megfelelően kezeli az IMF, az EU és a Világbank által rendelkezésre bocsátott hitelkeretet, az államadósság mértéke 2020-ra elérheti a GDP 120 százalékát. Viszont megfelelő gazdaság és költségvetési politikai lépések, valamint néhány százalékos GDP bővülés mellett esély van arra, hogy az államadósság már 2014-re a bruttó hazai termék 60 százalékára csökkenjen.

A Napi Gazdaság írása szerint már nem bukik olajkészletein a Mol. Várhatóan nem kell érdemi készletátértékelést végrehajtania a cégnek az olajárak változásai miatt az első negyedévi gyorsjelentésében - mondta a lapnak a Raiffeisen Bank elemzője. Herczenik Ákos szerint első látásra üzemi szinten sokkal kellemesebb gyorsjelentés várható a tavalyi két negyed évinél. Tavaly ugyanis brutális veszteséget volt kénytelen elszenvedni olajkészletein a Mol az energiahordozók árának zuhanása miatt. A cég 1,8 millió tonnányi, nagyjából 13,2 hordónyi készletet kénytelen tartani a folyamatos működés fenntartásához, ennek átértékelése jelentősen befolyásolhatja komolyabb olajmozgások esetén a társaság eredményeit.

A pénzcentrum.hu írása szerint a testünkkel is kereshetünk pénzt. Olyan megoldásokat kínál az internetes portál, amivel bárki kereshet egy kis mellékest, csak a teste kell hozzá. Természetesen nem illegális dolgokról van szó, és nem lehet érte milliókat kapni, sokkal inkább ötleteket ad a pénzcentrum azoknak, akinek minden fillér számít. Néhány példa az ötletek közül: adjon vérplazmát, vért, mintát egy spermabankban vagy a haját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Összecsapások alakultak ki Franciaország csendes-óceáni szigetén, ahol a szeparatista mozgalom tagjai régóta Új-Kaledónia elszakadását követelik. A közelmúltban három alkalommal is népszavazást tartottak a tengerentúli területen, ám akkor az önállóságot követelő hangok elbuktak. A mostani események azt mutatják, hogy az elszakadás vágya még mindig ott van a helyiekben és akár elhozhatja egy új ország létrejöttét a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×