eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Találgatás a miniszterekről: Hónig, Vahl, Oszkó és Balázs az új nevek

Minden napilap címlapján foglalkozik az új kormány várható megalakulásával. Bár biztosat egyik lap sem tud, az értesülések az új kormányról nagyrészt egybecsengenek.

A lapokban felsorolt új miniszterek szinte mindegyike a gazdaságból jön, ők Hónig Péter, Vahl Tamás és Oszkó Péter, míg az ugyancsak új külügyminiszter, Balázs Péter, Magyarország első uniós biztosa lenne.

A legteljesebb listát a Népszava közli keddi számában. A lap szerint Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Kiss Péter tárca nélküli miniszter, általános miniszterelnök-helyettes, Oszkó Péter pénzügyminiszter, Balázs Péter külügyminiszter, Vahl Tamás gazdasági miniszter, Draskovics Tibor belügyminiszter, Hiller István oktatási miniszter, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, Hónig Péter közlekedési miniszter lesz.

A lista megfelel a korábbi találgatásoknak, az egyetlen új név Hónig Péteré, akinek a kiválasztásáról a portfolió.hu és az Index internetes portál hétfőn este jelentetett meg értesülést.

A miniszterek kiválasztása körüli egyeztetésekről a Népszabadság is részletesen beszámol, a lap keddi száma azonban arról is ír, hogy a földművelésügyi tárca vezetője Gráf József is marad a posztján. A szociális miniszteri poszt új várományosa viszont még kérdéses. A Népszabadság úgy tudja, hogy a titkosszolgálatok felügyeletét egy új "pártpolitikus" tölti majd be, aki nem Iváncsik Imre.

Egyetlen mondat

Nincs olyan napilap, amely szerint nagy valószínűsége lenne annak, hogy Bajnai Gordon ne kapná meg a szükséges többséget kedden az Országgyűlésben.

A Magyar Nemzet az új kormánylistát értékelve azt írja, hogy a miniszterek többsége mögött erős pártérdek áll, ami "kemény alkufolyamatra utal". A Magyar Hírlap a neveket kommentálva úgy értékeli: Bajnainak nem sikerült akaratát érvényesítenie a miniszterek kiválasztásakor, el kellet fogadnia az MSZP és az SZDSZ követeléseit.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványról és az új miniszterelnök, Bajnai Gordon megválasztásáról keddi ülésén dönt az Országgyűlés. Azt megelőzően, a délelőtt folyamán Bajnai Gordon ismerteti kormánya összetételét és válságkezelő programjának részleteit az MSZP és az SZDSZ képviselőivel.

Az MSZP-frakció tagjai által benyújtott határozati javaslat egyetlen mondatból áll: "Az Országgyűlés a miniszterelnökkel szemben bizalmatlanságát fejezi ki, egyben Bajnai György Gordont miniszterelnökké megválasztja". Az országgyűlési határozati javaslat elfogadásához a megválasztott képviselők több mint felének - azaz 193 képviselőnek - az igen szavazata szükséges.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×