eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Óvatosan közlekedjen: össze lehet vonni a büntetési tételeket!

Módosulnak a közúti bírságolás szabályai, a közlekedésről szóló törvény módosító javaslatai már a parlament előtt vannak. Május elsejétől változik a gyorshajtásokra vonatkozó bírságok összege is.

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter még pénteken benyújtotta a parlamentnek a közlekedésről szóló törvény módosító javaslatait. Ezek között szerepel, hogy augusztustól bírságot kell fizetniük azoknak, akik megsértik a gyermekbiztonsági rendszerre vagy a mobiltelefon használatára vonatkozó szabályokat.

Eddig a bírság 50 ezertől 800 ezer forintig terjedhetett, a javaslat az alsó határt 10 ezer forintra csökkenti.

A javaslat azt is tartalmazza, hogy a parkolási társaságok nem köthetik ki egy bíróság kizárólagos illetékességét. A ki nem fizetett bírságok miatt ugyanis aránytalanul megnőtt egy-egy bíróságon az ügyforgalom. Várhatóan augusztus elsejétől a jármű tulajdonos a lakhelye szerinti bíróságon perelhet.

Május elsejétől azonban gyorshajtásokra vonatkozó kiszabható bírságok összege is változik. A megjelent kormányrendelet szerint, ha valaki 20 kilométer óránkénti sebességnél 51-gyel közlekedik, akkor a korábbi 300 ezer forintos bírsággal szemben csupán 45 ezer forintos büntetésre számíthat.

Az igazságügyi minisztérium főosztályvezető-helyettese szerint a módosításra azért volt szükség, mert az alacsony megengedett sebesség túllépésénél aránytalanul magasak voltak a bírságok. Faragó Ákos elmondta: a kiszabható legmagasabb bírság összege továbbra is 300 ezer, a legalacsonyabb pedig 30 ezer forint lenne.

A közlekedési miniszter módosító javaslatai között szerepel, hogy a sebességtúllépés, a vasúti átjárón történő tilos jelzés ellenére történő áthaladás, az autópálya leálló sávjában történő folyamatos haladás vagy a tiltott helyen történő megállás, várakozás miatt változatlanul 30 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő bírságot lehessen kiszabni.

Új szabály, hogy aki egy cselekménnyel több előírást is megszeg, annál az egyes bírság-tételeket össze kell adni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×