eur:
389.36
usd:
361.23
bux:
68417.31
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Készülnek a tüntetésekre: már állnak a kordonok

Már állnak a kordonok a Kossuth téren, az Országház körül, a Miniszterelnöki Hivatal épületénél, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnál, valamint a Képviselői Irodaház környékén - közölte a rendőrség kedden.

A lezárásokra azért volt szükség, mert az Országgyűlés feloszlatását és az előre hozott választások kiírását követelő civilek hirdettek demonstrációt a parlament előtti Kossuth térre, mialatt a képviselők a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványról és Bajnai Gordon kormányfővé választásáról tárgyalnak.

Az ORFK honlapján közzétett információ szerint a Köztársasági Õrezred parancsnoka éjféltől elrendelte az Országházhoz tartozó területek - a déli kovácsoltvas kerítéstől a villamos sínek mentén a sorompóig a József Attila szobor körüli zöld terület -, valamint a Kossuth tér 4. szám alatti Miniszterelnöki Hivatal és az igazságügyi minisztérium épületéhez tartozó terület fémkordonos lezárását.

Ugyancsak fémkordonokat állítottak fel a Képviselői Irodaház közvetlen környezetében lévő területen: a Balaton utca és Balassi Bálint utca kereszteződésétől a park felőli oldalon a járda vonala a Balaton utca és Széchenyi felső rakpart kereszteződéséig; a Széchenyi rakparton az úttest vonala a Jászai Mari térig; a Jászai Mari téren a Balassi Bálint utcáig a járda vonala; a Balassi Bálint utca és Balaton utca kereszteződéséig a járda vonala által határolt terület.

Az indoklás szerint a rendőrség kiemelt feladata az Országház, a Miniszterelnöki Hivatal, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium zavartalan működésének és a védett személyek, országgyűlési képviselők szabad mozgásának, közlekedésének biztosítása. A létesítmények őrzés-védelme az őrezred alapfeladata, amely indokolttá teszi a fenti területek lezárását.

Az elrendelt területzárás pontosan meghatározza, hol húzódnak a biztonsági zóna és a lezárt terület határai, így egyértelművé teszi, melyik az a terület, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására rendelkezésre áll - olvasható a rendőrség honlapján.

A civil demonstrációt szervező Civil Összefogás Fórum tíz nappal ezelőtti, a Hősök terén tartott demonstrációján az egyik szónok azt kérte, hogy április 14-én vonjanak élőláncot a Parlament köré, és ha megválasztják a kormányfőt, akkor mindaddig térjenek vissza a Kossuth térre, amíg el nem érik követeléseiket.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×