eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Magyarországon találták meg a Franciaországban körözött kislányt

Édesapja elvitte a magyarországi gyermekotthonból a francia-orosz állampolgárságú, Tiszabecsnél megtalált kislányt - mondta el Makara Tamásné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója.

A három és fél éves Elise (Liza) vasárnap este érkezett meg a gyermekotthonba.

"A gyereket elláttuk, tolmácsot is szereztünk hozzá, megkapta mindazt, amire szüksége volt" - közölte a központ vezetője.

A magyar rendőrség vasárnap találta meg és állította elő a Dél-Franciaországban márciusban eltűnt francia-orosz állampolgárságú kislányt és édesanyját a tiszabecsi határátkelőhelyen.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az orosz állampolgárságú nő vasárnap kora délután jelentkezett kilépésre a magyar-ukrán határon, a tiszabecsi határátkelőhelyen, vele volt három és fél éves kislánya is. Okmányaik ellenőrzésekor a schengeni információs rendszer jelezte, hogy a nőt bűncselekményért, a kislányt pedig eltűnés miatt körözik.

A francia Jean-Michel André és az orosz Irina Belenykaja kapcsolatából született kislányt, Élise-t (Lizát) a francia hatóságok - az ottani joggyakorlatnak megfelelően - 2007-ben az apának ítélték, miután a szülők útjai elváltak. Anyja azonban Elise-t az apa hozzájárulása nélkül Oroszországba vitte, s ezért 2008 elején nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az orosz hatóságok közben - az orosz jog értelmében - Belenykajának ítélték a kislányt. Az apa tavaly szeptemberben Franciaországba vitte a gyermeket.

Elise-t Arles-ban rabolta el két férfi és egy nő március 20-án, amikor az óvodából ment haza az apjával. A támadók az apát súlyosan bántalmazták. A francia hatóságok két eljárást indítottak az ügyben: az elsőt az anya ellen "szülő általi gyermekrablás" címén, a másikat pedig ismeretlen tettesek, a két cinkostárs ellen.

Jean-Michel André csütörtökön, miután a nyomozás állásáról tájékoztatták a párizsi igazságügy-minisztériumban, annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a kislány anyjával együtt Oroszországban van, és hogy ő utánuk megy. Az apát Oroszországban körözik.

Victor Goia, az apa ügyvédje szerint a kislány jó egészségnek örvend, és ha apja megérkezik Magyarországra, 48 órán belül hazaviszi őt Franciaországba. Az ügyvéd hangsúlyozta: André célja, hogy ne okozzon újabb traumát a gyermeknek. Nem akar az anyával háborúzni, csupán azt szeretné, hogy Elise "többé-kevésbé normális életet éljen."

Az édesapa hétfőn késő délután jelentkezett a három és fél éves Elise-ért, és jelezte, azonnal hazaviszi Franciaországba gyermekét.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×