eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Hosszadalmas és bonyolult a honosítási eljárás

Nem utasította el a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Rúzsa Magdi honosítási kérelmét, ahogyan az a sajtóban megjelent, csupán hiánypótlásra szólították fel a vajdasági magyar énekesnőt. Az InfoRádió utánajárt, milyen feltételeket kell teljesítenie annak, aki magyar állampolgár akar lenni, és milyen az eljárás a gyakorlatban.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója az InfoRádiónak cáfolta, hogy Rúzsa Magdi honosítási kérelmét elutasították, mindössze az történt, hogy a vajdasági énekesnőnek az egyik jogszabályi feltétel meglétét kell igazolnia.

Január végén érkezett be a hivatalba Rúzsa Magdi kérelme, és soron kívül meg is kezdték az eljárást - mondta Végh Zsuzsanna, aki hozzátette: ha a kért okiratok rendelkezésre állnának, már teljesíthető lenne a kérelem.

Az állampolgárságot kérelmezőnek a magyar jog szerint büntetlen előéletűnek kell lennie. Feltétel az is, hogy a kérelem elbírálásakor magyar bíróság előtt büntetőeljárás ne legyen folyamatban ellene. Megköveteli a törvény azt is, hogy a kérelmező magyarországi megélhetése és lakóhelye biztosított legyen, valamint azt is, hogy az illető a kérelem előterjesztésétől számított meghatározott időn keresztül Magyarországon lakjon.

Kedvezményesen honosítható az a magát magyar nemzetiségűnek valló nem magyar állampolgár, aki Magyarországon él és a felmenője magyar állampolgár - hangsúlyozta Végh Zsuzsanna.

A törvény szerint az eljárásra egyéves határidőt biztosítanak. Ezt azzal indokolta a hivatal vezetője, hogy az eljárás bonyolult, és körültekintő ellenőrzési folyamatokat kell végezniük. Hozzátette: a magyar állampolgárság megszerzését követően a magyar állampolgárokkal azonos jogosultságok illetik meg a honosított személyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×