eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az MDF lerövidítené a parlamenti szünetet - az MSZP és az SZDSZ nem

A Magyar Demokrata Fórum kezdeményezi, hogy az Országgyűlés nyári szünete a megszokott közel három hónap helyett ne legyen hosszabb három hétnél - mondta az InfoRádiónak a párt elnökhelyettese. Herényi Károly hozzátette: a válságkezelés folyamatos szakmai és politikai kontrollja érdekében javasolják a rövidebb vakációt. Az InfoRádiónak nyilatkozó szocialista Göndör István szerint az MDF nyitott kapukat dönget, Gusztos Péter SZDSZ-es politikus pedig úgy véli: a javaslat csak politikai blöff. A Fidesz szerint valóban túl hosszú időre mennek nyaralni az országgyűlési képviselők.

Amikor az ország ilyen súlyos válságban van, és kisebbségi kormány vezeti az országot, a parlament nem mondhat le az ellenőrzés és a kontroll lehetőségéről - ezzel indokolta az InfoRádiónak Herényi Károly azt az MDF-es javaslatot, hogy a képviselők három hétre menjenek szabadságra nyáron.

A demokrata fórum elnökhelyettese hozzátette: nyári rendkívüli ülésszakról lenne szó, amelynek érdekében levelet írt a frakcióvezetőknek, kérve a pártokat, hogy támogassák a rövidített vakáció javaslatát. Ha a szükséges 78 aláírás összegyűlik, benyújtják a parlament elé a javaslatot, amelynek elfogadásához a képviselők egyszerű többségének igen szavazata szükséges - tette hozzá a politikus.

Populista nyilatkozat és politikai blöff

Herényi Károly felvetése nem javaslat, hanem populista nyilatkozat - reagált a hírre az InfoRádióban az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki szerint teljesen természetes, hogy rendkívüli ülésszak lesz nyáron, mert az új kormány törvényeinek iktatása és hatályba léptetése ezt megkívánja. Göndör István biztos abban, hogy június 15-én az országgyűlés nem fejezi be a munkáját.

Hozzátette: a kormánypárti frakcióknál amúgy is csak két hetet szánnak pihenésre, mert a plenáris munka szünetében zajlik az őszi ülésszak előkészítése.

Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese egy "túlmozgásos független képviselő politikai blöffjének" és "nem túl fantáziadús ötletnek" tartja Herényi Károly felvetését, és hozzátette: az MDF függetlenné vált képviselői ezzel szeretnének szerepelni a hírekben.

Az országgyűlésnek addig kell üléseznie, ameddig munkája van - tette hozzá Gusztos Péter, aki szerint ha a legfontosabb döntéseket meg tudják hozni júniusig, akkor nincs értelme a rendkívüli ülésnek, de hozzátette: a válságkezelés időszakában bármikor adódhat olyan helyzet, amikor erre szükség lehet. A szabad demokrata politikus azonban úgy véli: nem lehet április végén eldönteni, hogy júliusban és augusztusban össze kell hívni nyáron a parlamentet.

A Fidesz országgyűlési képviselője a rövidebb nyári szünet kapcsán az InfoRádiónak elmondta: Európában példátlanul hosszú nyári leállással dolgozik a magyar parlament. Balsai István azonban hozzátette: Herényi Károly kezdeményezése önmagában nem sokat ér, mert ha nincs miről tárgyalni, akkor nincs értelme a rendkívüli ülésezésnek.

A politikus úgy véli: nem derül ki a javaslatból, hogy milyen törvényjavaslatok, előterjesztések és viták miatt ülne össze a parlament nyáron, ezért arról csak akkor lehet érdemben tárgyalni, ha már lehet tudni, konkrétan miért van szükség a rendkívüli ülésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×