eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Havasiné: Az OIT-nek el kell határolódnia a politikától

Pozitív fejleményként értékelte Havasiné Orbán Mária, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács továbbra is támogatja megválasztását. A Legfelsőbb Bíróság elnök-jelöltje az InfoRádiónak elmondta: A többi között azért kell a tanács bíró tagjainak összetételét megváltoztatni, mert még a látszatát is kerülni kell, hogy magukról döntenek.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) bejelentette: továbbra is támogatja Havasiné Orbán Mária megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. A tanács még december másodikán döntött a Győri Ítélőtábla elnökének támogatásáról, az Országgyűlés viszontelutasította azt. Sólyom László köztársasági elnök azonban újra őt jelölte a posztra.

Az InfoRádiónak nyilatkozó főbíró-jelölt kiemelte: személyesen és szakmailag is jó hírnek tartja, hogy az OIT fenntartotta korábbi döntését, és így a szakma ismét kiállt mellette. Arról, hogy a korábbi meghallgatáson csak minimális többséggel, 7-6 arányban támogatták, Havasiné Orbán Mária elmondta: nem is remélt teljes összhangot, és úgy érzi, hogy ez elegendő támogatás, ahhoz képest, milyen elképzelései vannak a változtatásokat illetően.

Úgy véli: a legtöbb döntéshez elegendő az egyszerű többség is, de ha a Legfelsőbb Bíróság elnökévé választják, akkor azon lesz, hogy meggyőző erővel jobban alakuljon ez az arány.

Havasiné Orbán Mária hangsúlyozta: meg kell változtatni az OIT bíró tagjainak összetételét. Ma a testület hatáskörébe tartozik a megyei bírósági és táblaelnökök kinevezése, az ő számonkérésük és ha szükséges, visszahívásuk vagy fegyelmi eljárás kezdeményezése velük szemben, és dönt költségvetési kérdésekben is - vagyis tulajdonképpen saját magáról hoz határozatokat a testület. Hangsúlyozta: ennek még a látszatát is kerülni kell.

A tanácsot belülről kell megerősíteni, elsősorban a politikától való hangsúlyos elhatárolódással, ezen kívül pedig egyebek mellett a bírói döntések meghatározott rendszer alapján történő egységesítésével - tette hozzá a főbíró-jelölt.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×